Прокурори правят обиск в „Самсунг Електроникс“

Прокурори обискираха офисите на южнокорейската компания „Самсунг Електроникс“. Акцията им е част от разследването по политическия скандал, в който е замесена президентката на Южна Корея Пак Кън Хе /на снимката/.

Обвиненията са, че компанията е дала неправомерно около 3 милиона евро на фирма, която е собственост на Чхуе Сун Сил – приятелка на президентката. Засега от прокуратурата не съобщават подробности. От „Самсунг електроникс“ потвърдиха, че е имало обиск, но отказват коментар.

Наскоро прокурорите  арестуваха също и бивш високопоставен съветник на президента. Така Ан Чен-бом стана вторият задържан във връзка със скандала, който смъкна до рекордно нисък рейтинг одобрението на президента и предизвика призиви да подаде оставка. В основата на скандала е приятелка на президента, за която се твърди, че е влияела върху взиманията на решенията и е била „сивият кардинал“, който е  контролирал правителството.

По-рано тази седмица прокуратурата задържа скандалната  довереницата на президента. Чхуе Сун-сил, наричана от местните медии „Распутин“, бе обвинена в злоупотреба с власт и намеса в държавните работи на Южна Корея. Чхуе се върна под стража в неделя в Южна Корея от Германия, където бе избягала, и бе задържана във вторник.“Моля, простете ми. Съжалявам“. „Извърших грях, който заслужава смърт“, каза тя в прокуратурата.Тя е е дъщеря на тайнствената религиозна фигура, Чхуе Те Мин, самопровъзгласил се за лидер на религиозния култ „Църквата на вечния живот“. Той става духовен наставник на Пак Кън Хе след убийството на майка й през 1974 г.

Доведената от Европа Чхуе Сун-сил беше разпитана часове наред в понеделник, а през това време по улиците на столицата течаха масови протести.
Президентката на Южна Корея Пак Гън Хе се извини през сълзи за скандала с нейна довереница, който разтърсва страната от няколко дни, и обеща да сътрудничи на разследването, предаде Ройтерс.
В кратко телевизионно обръщение към нацията, с разтреперан глас, Пак заяви, че прокуратурата трябва да изясни цялата истина около случая и всички замесени, включително самата тя, да понесат своята отговорност. „Трудно ми е да си простя и да спя през нощта, чувствайки болка“, заяви 64-годишната президентка на Южна Корея. Тя допълни, че сърцето й е разбито.
Междувременно Пак Кън Хе назначи нов министър-председател и министър на финансите в опит да потуши бурния скандал около нейната приятелка. Синият дом (резиденцията на президента на Южна Корея) съобщи, че Им Чен-Йонг – председателят на Комисията за финансови услуги – вече е новият финансов министър на страната и вицепремиер. А новият премиер на страната е Ким Буонг-джун, който бе бивш старши президентски секретар в администрацията на бившия южнокорейски президент Но Му Хьон.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *