Протест: Таксата на торбичките ще увеличи сивата икономика

Те искат да се отмени или да се отложи влизането в сила от първи октомври на наредба на Министерството на околната среда и водите. Според нея до края на годината торбичките, които имат дръжки, ще се облагат с продуктова такса от 35 стотинки, а от януари 2013 година – с 45 стотинки.
За потребителите торбичките ще струват между 50 стотинки и малко над 1 лев, обясниха от Българската асоциация „Полимери“. Необлагаеми с такса остават само тези без дръжки, но това според производителите няма да има екологичен ефект. По техни изчисления между 3000 и 6000 души от бранша ще останат без работа заради промени в производството. Председателят на Българската асоциация „Полимери“ Антоанета Перникова коментира днешния протест:
Имаме информация, че около 1000 души ще участват с протеста. Имаме подкрепата на търговските вериги, на синдикатите, на работодателските организации, на БСК, на БТПП.
От Асоциацията очакват реакция:  Отправили сме искане за среща с г-н Бойко Борисов или с излъчен от него представител, на който ние да дадем нашите искания.
Според производителите, по-високата такса на торбичките ще увеличи и сивата икономика, защото търговските вериги биха предпочели да внасят торбички от чужбина. Въпреки че те също ще подлежат на облагане, според Асоциацията, таксата може да се избегне чрез контрабанден внос, защото неговото контролиране е трудно.

Финанси

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *