Проф. Николай Денчев: Предприемаческият потенциал на младите е бъдещето на България

Проф. Николай Денчев е роден през 1977 г. в Стара Загора. Завършил е немска езикова гимназия в Пловдив. Записва се да следва в Университета по хранителни технологии. Заминава за Белгия по програма „Еразъм” и остава там. Учи „Приложна икономика” в Университета в Гент. Завършва докторат по статистически мениджмънт и социална отговорност. Работи 7 г. в банка. В момента е преподавател в Свободния университет в Брюксел и в Католическия университет в Льовен. Преподава предприемачество, бизнес планиране, мениджмънт и социална отговорност.

Проф. Денчев, каква е целта на обучението на млади предприемачи, което провеждате в Пловдив?

Обучението е по инициатива на Съюза на икономистите в България и Европейския колеж по икономика и управление. Идеята на председателя на СИБ проф. Кръстьо Петков бе да изготвим програма за обучение на младите предприемачи. Целта е в рамките на една седмица да има кондензиран индивидуален подход и младите предприемачи да развият идеята си до ниво на реализация. В рамките на тази една седмица имаме лекции, които са по-скоро практически насочени, имаме коучинг в една добра среда, която предразполага участниците да контактуват помежду си, да са активни участници в обучението и да развият идеята си така, че да могат да я реализират.

Колко души участват в обучението?

Общо 13. Има няколко студенти от колежа, но останалите са представители от всяко едно кътче на страната – Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и други, на възраст до 30 години.

На какво точно учите младите хора?

Каква е идеята им, кое е важно за нея, как да я развият, как да да могат да направят бизнес план. Учим ги да подхождат с удоволствие към идеята – винаги си личи, ако към нея се отнасяме „с кеф”, отделяме много време за нея, фокусираме се върху качеството. Това, което правим, трябва да е подчинено на пазарните тенденции, да ги анализираме как са свързани с нашия бизнес план. Така с всеки разговор и лекция, идеята расте до момента, в който тя вече е структурирана, имаме финансов план и конкретен план за реализация, набелязани стъпки.

Кои са по-интересните бизнес проекти, които участниците в обучението искат да развият?

Една от идеите е на неправителствена организация как да помагаме на хора, които работят в къщи – да продават онлайн, физическа помощ, с маркетинг, в различни посоки. Друга идея е за продаване на български, качествени биопродукти в чужбина – парфюмерия, козметика и др. Във всеки бизнес план е важно да се фокусира върху нещо, да се започне от малкото, а после да се разширява. Сред идеите е и тази за създаване на тържище за селскостопански продукти към община Марица. Идеите не са фокусирани само в един сектор, с цел да се прави кеш, но има и идеи в социалната сфера. Например за разработка на бизнес модел за създаване на социален дом за хора, които нямат близки или по някакъв начин са отритнати от обществото.
Кои са основните проблеми, които споделят младите предприемачи с Вас?

Проблемите, които обсъждаме, са подпомагането от страна на държавата към предприемачите и частния сектор, недалновидната политика, липсата на финанси и понасяните трудности във финансовата система. Хората споделят, че е трудно да се правят нещата, разказват за основните спънки, свързани с работници и партньори, за некоректни действия. Някои от тези проблеми са реални, но един предприемач не трябва на първо време да се обръща към проблемите, а към възможностите. Мисля, че не предприемачите ще решат проблемите с политическата система. Тези проблеми трябва да се решат на друго ниво. А предприемачите трябва да си развият идеите и възможностите според сферата, в която действат.

Кое е основното, с което могат да бъдат подпомогнати младите предприемачи?

На младите предприемачи им трябва увереност, среда, в която да работят, някой, който да им дава съвети, някой с който да работят. За това нещо дори не трябват средства за инвестиции. Добра възможност е организацията на социална мрежа за млади предприемачи – това не е скъпо начинание, нужно е просто желание.

Какви са възможностите за подпомагане на младите предприемачи, които Белгия предлага?

Проблемът в Белгия е, че има твърде много програми за подкрепа на младите предприемачи. А ние имаме поговорка за това: много баби, хилаво дете.

Мога да помогна на предприемачите, да им дам насоки, да им предам знанието си, примери, да споделя с тях своите социални мрежи и т. н. Добър предприемач е този, който реализира идеите си, а не който чака на някой друг. Всяка програма за помощ има край. Бизнес плановете са в ръцете на младите предприемачи и ще се радвам да успеят и да ги реализират.
Смятам, че у нас има много предприемачески потенциал и той трябва да се поощрява. Това е бъдещето на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *