Първият магазин IKEA у нас отваря врати на 20 септември

В него ще се предлагат повече от 7500 продукта за обзавеждане на дома, стана ясно по време на пресконференция на мениджърския екип на компанията днес.  Съоръжението се намира близо до кръстовището на столичния Околовръстен път и булевард „Бистришко шосе“. Предвижда се общият размер на инвестицията на веригата у нас да надмине 50 млн. евро, като е възможно през следващите години да достигне 300 млн. евро.
Разпространението на каталога на шведската компания, който ще съдържа над 3500 продукта, ще започне на 3 септември – събота. Веригата ще се стреми към региони с население около 500 хил. души. Ето защо общо 785 хил. рекламни материала ще бъдат доставени до входната врата на домакинствата в София, Кюстендил, Перник, Пловдив и Пазарджик.
По време на днешното събитие Нана Серкеджиева – мениджър реклама и комуникации в „Хаус Маркет България“ АД, обясни, че цените в каталога, определен от нея като „главно средство за комуникация“, ще бъдат валидни за 1 година напред. С други думи – продуктите ще бъдат на едни и същи цени до месец август 2012 година. Тогава ще бъде издаден следващият подобен информационен материал и т.н.
Проверка на Econ.bg показа, че каталогът за 2012 година е с обем повече от 370 страници. От него разбираме, че цените за доставка на стоки от веригата в района на София варират между 15 лв. (за по-малък артикул) и 60 лв. (за цяла кухня). Съотвеният продукт стига до вратата на клиента до 24 часа. Цените за монтаж варират от 28 лв. до 200 лв.
Управителят на „ИКЕА София“ Тео Муратидис не се съгласи с твърдението, че моментът за навлизане на веригата на българския пазар е лош. Според него местният пазар за мебели и обзавеждане разполага с огромен потенциал. Още от първия си ден в България от компанията заявиха амбицията си да бъдат лидери на пазара. Като една от целите за първите 12 месеца беше посочено, че очакваните над 1,5 млн. клиенти трябва да усетят, че  служителите на IKEA са най-добрите в работата си.
Към 10% пазарен дял в дългосрочен план ще се стреми шведската компания у нас. Днес бяха припомнени и част от другите числа, свързани с обекта. На обща площ от 29 хил. квадратни метра ще работят повече от 330 служители, чието обучение ще завърши следващата седмица. 55 аранжирани стаи, 3 аранжирани дома и шведски ресторант с повече от 630 места също ще бъдат достъпни за бъдещите клиенти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *