Първи сме по инфлация в ЕС

Данните на Евростат показват, че България е страната с най-голямо поскъпване на хранителните стоки в ЕС, като то е рекордно за последните години – 7,9% на годишна база до 1 март 2020 г.Първи сме по инфлация в ЕС.

Ръст на инфлацията в България до 3% - Съвети и мнения - www ...

Положението се влошава след оповестяването на случаи на коронавирус и извънредното положение, но официалните данни за изминалия месец още не са излезли. Нашата инфлация на хранителните продукти е двойна над съседна Румъния. Тя е №3, а между нас е Чехия с поскъпване от 5,8%. Източна Европа значително изпреварва Западна и цялата шестица на страните с най-висока инфлация е от бившия соцлагер. Лидер по увеличение на цените у нас е месото – тема, която следим цяла година в 19 минути, заради неадекватната реакция на правителството при т.нар. чума по свинете. 19% е поскъпването на тази стока.Първи сме по инфлация в ЕС, информира 19min.bg.

България остава в Топ 5 на ЕС по отпаднали от училище деца ...

Плодовете поскъпват за година с 11%. Само за последните две седмици обаче точно тази група стоки рекордно надува цените си 37% и то по данни на борсите, където те са 3,35 лв., а в плод-зеленчуците котировките стигат до 5,70 лв. в София. Не само плодовете обаче поскъпват – картофите например са се повишили по цена с 40%. 10% ръст за 2 седмици има при брашното, което естествено се отразява и на хляба и тестените изделия. Инфлацията не обхваща и само хранителните стоки.

Евростат: България е пета по ръст на БВП в ЕС - Общество ...

Медикаментите и санитарните продукти са безспорните шампиони по покачване на цените. След изчерпването на спестяванията на хората, което вече се наблюдава – 60% от населението има депозити до 1000 лв., а общо 80% попадат в групата до 5000 лв., може да се очаква успокояване, но не и спад на цените. Обичаен антиинфлационен фактор като понижението на цените на горивата, макар и само с 10%, въпреки спада на световните пазари на котировките на петрола с над 50%, очевидно не работи.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *