Рекорден ръст на фирмените фалити през 2013 г.

Все повече разработени бизнеси са обявени за продан. Справка от Агенцията по вписванията показва, че през миналата година в несъстоятелност са изпаднали над три пъти повече фирми спрямо кризисната 2008 г.

От началото на кризата до сега броят на фирмите в несъстоятелност нараства значително. През 2008 г. фалит са обявили близо 250 фирми, а през 2011 г. банкрутите вече са два пъти повече. Рекордните нива на предприемачите в затруднение обаче са регистрирани през миналата година – в несъстоятелност са обявени 820 фирми.

2014 г. също започва ударно – 69 фалита само до края на януари, съобщава bTV. Дали очакваното от всички съживяване на икономиката ще обърне тенденцията – ще може да се каже едва в средата на годината.

В момента обаче в интернет продължава продажбата на работещи офиси, магазини и предприятия. Поне 200 са обявите за продажба на бизнес в България.

Практика е, за да избегнат фалита или притиснати от банките, собственици да разпродават активите си на цена по-ниска от реалната. Най-често се продават хотели, строени преди кризата. Именно „пукането“ на строителния балон надува значително и броя на фалитите през 2012 г. „Нямаха бизнес планове – това са по-скоро малки обекти. Мениджмънтът е на ниско ниво и с тези обекти в момента има сериозно проблеми. Иначе ръстът при туристическия бранш е постоянен”, коментира Добромир Ганев, представител на Националното сдружение за недвижими имоти.

Сериозно ударен от кризата е и ресторантьорският бизнес – механа край Разлог, например, се продава заедно с парцел от декар и половина за 450 000 евро. „Продаваме го, защото вече не става нищо в тая България.

Банките притискат, как да не ни притискат. Аз съм дал такава цена, че ако го продам, връщам си на банката всичко, откачвам се от нея и живи и здрави да са, това е. И заминавам, взимам си жена си и заминавам за чужбина”, заяви собственикът Димчо Сланчев.

И все пак – не всички продажби на фирмени активи са заради финансови затруднения. Често например се продават оборудвани салони за красота, офиси или закусвални заради разширяване на бизнеса. „По-добрата практика е, ако се продава бизнес, той да се продава, когато е в своя връх, тогава цената, която можете да получите, е съвсем различна печалба.

За съжаление, в България не винаги 100% от бизнеса е бял”, коментира Добромир Ганев. Така доказването на печалба от бизнес за продан понякога е невъзможно, а сделката е въпрос на доверие. От разпродаване на вещи на длъжници през миналата година данъчните са събрали близо 11 млн. лева .

От приходната агенция не отчитат промяна спрямо предходни години. Иначе на сайта на НАП и в момента се качват обяви за продажба чрез таен търг на имоти, леки коли и земеделска техника.

Заради непогасени задължения към банки пък частните съдебни изпълнители разпродват луксозни имоти, които често са на по-ниска от пазарната им цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *