Данъците в Гърция са с рекорден скок в 2016-та

Данъците на гърците тази година са достигнали рекордни нива, като са скочили до 65,7 млрд. евро от 64 млрд. евро през 2015 г., според доклад на Европейската комисия, цитиран днес от гръцкото издание „Имерисия“.

Тази година данъчните тежести в Гърция са нараснали до 37,6 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо 36,4 на сто от БВП през миналата година и 35,5 на сто от БВП през 2014 г. За основна причина се допуска, че тези тежести се дължат на истинската данъчна буря, която връхлетя гърците заради прилаганите мерки за икономии в рамките на третата спасителна програма. Очаква се през 2017 г. данъчните тежести да скочат до 67,9 млрд. евро и до 69,6 млрд. евро през 2018 г.

В проектобюджета за 2017-а година, където се залага силен икономически растеж от 2,7 на сто, се поема и ангажимент да бъдат изпълнени и основните цели за т.нар. „първичен“ бюджетен излишък, заложени в третата международна спасителна програма, която беше договорена в края на миналото лято, предаде БНР. Правителството в гръцката столица прогнозира намаляване на държавния дълг до 174,8% от БВП на страната и отслабване на нивото на безработица до 22,4 на сто, съобщава Ройтерс.

Проектобюджетът за следващата година не съдържа конкретно позоваване, кога страната ще се завърне на международните пазари, за да започне да се самофинансира, като само се посочва, че целта е това да стане факт „възможно най-бързо“. „Първичният излишък“ – фискалният баланс без разходите за обслужване на държавния дълг – се очаква да достигне 1,8% от БВП в сравнение с малко над заложената за 2016-а година цел от 0,63 на сто.

Съгласно условията на третия спасителния план, одобрен от банките-кредитори, Гърция ще трябва да наложи през следващата година нов кръг от по-високи данъци върху горивата, телефонните услуги и върху някои потребителски стоки. Властите в страната също така ще трябва да увеличат и данъка върху тютюна и цигарите.

Ако към тях бъдат прибавени и осигурителните вноски, общата тежест за данъкоплатците в Гърция в края на следваща година се предвижда да скочи до 75,7 млрд. евро. В същото време, пак според Комисията, с близо 10 млрд. евро се очаква да бъдат орязани разходите през следващите три години, за да може да бъде осигурено постигането на заложените цели за първични бюджетни излишъци до 2018 г.

Повишаването на занъците в Гърция накара вече повече от 15 000 гръцки фирми да  се регистрират като  нови компании в данъчните служби на България през първата четвърт на 2016 г., пише китайският всекидневник Global Times, позовавайки се на данни от гръцкото посолство в София. Средно десетина сметки се откриват в българските банки на ден през разглеждания период. Въпреки предупрежденията на гръцкото министерство на финансите, че лицата, укриващи данъци, ще се сблъскат със строги глоби, много малки и средни гръцки предприятия са се прехвърлили в съседната страна, за да избегнат увеличаването на данъците в Гърция, което се случва през последните години.

Според данните на гръцките посолство през 2015 г. броят на гръцките компании, регистрирани в България е бил над 13 хил., докато през 2013 г. той е бил само девет хиляди. Данъкът върху корпоративните печалби в Гърция възлиза на 29%, а в България той е 10%, припомня изданието.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *