Рекордна инфлация в Полша

Инфлацията в Полша е една от най-високите в Европа. Политиците във Варшава я наричат „путинфлация“, но критици обвиняват лошата фискална политика на правителството, пише Deutsche Welle.

9 неща, които не бива да правите, докато сте в Полша

Най-новите прогнози на Полската централна банка (NBP) са тревожни: очакваният ръст на БВП през първото тримесечие на следващата година ще спадне до 0,5 на сто, а инфлацията може да се покачи до 18,8%. Това означава, че поляците ще трябва да се подготвят за истински ценови шок – един от най-драстичните в Европа, информира expert.bg.

Инфлацията в страната достига рекордни нива за последните 30 години – през юни тя беше 15,5%. По данни на Полския икономически институт (PIE) поскъпването се дължи основно на по-високите цени на храните и енергоносителите. От края на 2021 г. енергията е поскъпнала с 21,6 на сто, цените на услугите са скочили с 12%, а тези на промишлените стоки – с 10%.

Като мярка срещу поскъпването от октомври 2021 г. Централната банка повиши лихвения процент от 0,1 на 6,5% в 10 последователни стъпки. През септември се очаква основната лихва да бъде повишена още веднъж.

„Путинфлация“ или лоша финансова политика?

Сегашното поскъпване е в ярък контраст с икономическата стабилност на страната през последните 30 години, когато средногодишната инфлация е около 3,5%. Освен това Полша е единствената страна от ЕС, която успя да избегне рецесията след финансовата криза от 2008 г.

Управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) хвърля вината за поскъпването върху Кремъл, тъй като след руската инвазия в Украйна Москва намали доставките на газ и блокира износа на зърно. А Полша беше една от първите страни със спрени доставки на руски газ.

Председателят на ПиС Ярослав Качински нарича поскъпването „путинфлация“ и твърди, че само 3 до 4 процента от инфлацията се дължат на политиката на управляващите. Неговите аргументи споделя и директорът на финансирания от държавата Полски икономически институт Пьотр Арак. Той припомня, че от началото на войната в Украйна прогнозната инфлация е била коригирана от 8-9% на 13%, което по думите му със сигурност се дължи на въпросната „путинфлация“.

Лошо управление

Много експерти обаче твърдят, че полското правителство е можело да направи повече, за да ограничи инфлацията. Антъни Левитас от Университета Браун в Провидънс, САЩ твърди, че Полската централна банка е реагирала „твърде бавно“ на ръста на инфлацията, който е започнал още с Covid-19 и много преди войната в Украйна. „Путинфлация е елегантен начин за прехвърлянето на вината върху един враг, който преди войната ПиС по един странен начин беше игнорирала“, казва той за Deutsche Welle.

Представители на опозицията, сред които бившият премиер и лидер на партия „Гражданска платформа“ Доналд Туск, обвиняват за поскъпването политиката на правителството на разхлабване на разходите. „Какво точно се случи, че само за 7 години някогашната процъфтяваща страна и гордост на Европа се превърна в държава, в която водата и хлябът вече са проблем“, пита Туск.

По време на пандемията полското правителство похарчи 10 милиарда злоти (2,2 милиарда евро) под формата на парични помощи за домакинствата и понижи ДДС-то върху природния газ от 23% на 8%. Освен това беше намален и данъкът върху горивата. Президентът Анджей Дуда пък неотдавна подписа нов закон, който позволява на кредитополучателите да отложат с няколко месеца плащанията по ипотеките си.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *