Рецесията в САЩ пречи на Германия

Икономическият спад в САЩ и растежът на потребителските цени забавят търсенето в Германия. Германците предпочитат да спестяват пари за черни дни и не бързат с големи покупки, предаде „Дойче Веле“.
Германското общество за изследване на потребителския пазар (GfK) публикува ежемесечния си индекс за потребителска активност. През февруари този показател е намалял до 6,2 бала. Въпреки икономическия растеж от изминалите месеци, германците не са уверени в стабилното бъдеще.
Директорът на GfK Клаус Вюбенхорст обяснява песимизма на жителите на Федералната република с растежа на потребителските цени и рецесията в САЩ.
„За момента не е ясно, колко дълго и до каква степен ще чувстваме последиците от ипотечната криза в САЩ, затова хората са предпазливи“, заяви той. Все още не са напълно ясни и последиците от икономическия спад в САЩ за Германия.
Ако към това се добави увеличаването на цените на храните, природния газ и електричеството, тогава потребителите наистина имат основания за песимизъм.
Затова въпреки повишаването на заплатите и намаляването на безработицата, германците предпочитат да пестят. Така през четвъртото тримесечие на 2007 г. те са спестили 9,7% от своя доход. Това е най-високият показател от 1994 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *