Рецесията в Япония си отива

Икономическата криза в Япония започна да губи своята сила през последните два месеца. Ново доказателство за това станаха данните на Министерския съвет на Япония за индекса на съвпадащите индикатори. Той успя да се повиши за първи път за последната година през април, което е знак, че рецесията може би е започнала да отслабва.
Показателят който съчетава 11 икономически индикатора, се повишава до 85,8 пункта през април спрямо 84,8 пункта за март, което е първият му ръст за последните 11 месеца. Пазарните анализатори очакваха дори по-силно повишение до 86 пункта.
Подобрението може да се обясни с нарастването на износа за Китай, след като китайското правителство предостави огромни финансови стимули за потребителите и бизнеса в страната. От друга страна, рекордно високите разходи на японската държава за данъчни облекчения и други фискални стимули подпомогнаха покупателната способност на японските домакинства. В резултат на това потребителското доверие се повиши до десетгодишен връх през април.
Брутният вътрешен продукт на Япония се сви с рекордните 15,2% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година. Макроикономическите данни след това обаче започнаха да се подобряват, като фабричното производство и износът отчетоха две последователни месечни увеличения през март и април. Броят на корпоративните фалити се понижи за първи път за последната година през май, а индексът за доверието в сектора на услугите, както и положителното салдо по текущата сметка и търговския баланс се увеличаха през април.
Другият важен икономически барометър – индексът на водещите индикатори, се повиши за втори пореден месец и достигна 76,5 пункта през април. Икономистите очакваха по-силно увеличение до 77,3 пункта, след като през март той достигна 75,5 пункта. Индексът на водещите индикатори обединява 12 икономически индикатора, които предсказват посоката, в която ще поеме икономиката.
Японската централна банкапрогнозира, че брутният вътрешен продукт настраната ще отчете ръст от 1,2% през 2010 г., но преди това ще се свие с 3,1% през текущата фискална година, която започна на 1 април.
Днес японската валута поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар. Към 10:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 98,14 японски йени. През последните 12 месеца японската валута е поскъпнала с близо 8% спрямо долара.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *