Решение за Шенген може да се вземе само с пълно единодушие

Прогнозите са песимистични, тъй като решение за разширяване на зоната за свободно пътуване може да се вземе само с пълно единодушие на всички държави-членки. Холандия и Финландия вече обявиха, че заради недостатъчния напредък срещу престъпността и корупцията, са против влизането на България и Румъния сега и че ще наложат вето.
Позициите на Хага и Хелзинки останаха непроменени до късно снощи, като властите там отказаха да приемат и предложената от полското председателство компромисна формула за поетапно отваряне на границите. Според нея на 31 октомври трябва да отпадне граничният контрол по въздух и вода. Решението кога да стане това и за сухопътните ни граници трябва да бъде взето догодина, в зависимост от юлския доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи.
Изход от патовата ситуация ще се търси и днес, а ако няма съгласие с днешна дата, и в следващите седмици. Преобладаващата нагласа е крайното решение да бъде оставено за държавните и правителствени ръководители, които ще заседават на 17 и 18 октомври. Краят на октомври е и последният възможен срок за сработване на някои от оптимистичните сценарии в рамките на настоящата година. Следващата възможност е чак през април 2012 г., защото отпадането на въздушни граници е възможно само два пъти в годината. Причините са технически и са свързани с авиационния трафик.
В навечерието на днешното заседание ЕК припомни позицията си, че щом са изпълнили техническите критерии, България и Румъния трябва да получат ясна шенгенска перспектива.
Двете най-големи партии в ЕП пък поискаха справедлив подход и равно третиране. Социалистите предупредиха, че двойните стандарти крият опасност от създаване на второстепенно европейско гражданство. От ЕНП осъдиха и нарекоха популистко решението на Холандия и Финландия, обвиниха ги в злоупотреба с правото на вето и поискаха ЕК да упражни цялата си власт за намиране на изход от ситуацията.
Ден преди съвещанието в Брюксел българският премиер Бойко Борисов заяви, че България е „на 100 процента“ готова, и изрази увереност, че вътрешните министри ще вземат „правилното решение“.
Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви, че страната му покрива нужните критерии за членство в Шенгенското пространство и прикани Холандия да не жертва укрепването на Европейския съюз, за да удовлетвори екстремисти. В изявлението си пред румънската държавна телевизия Бъсеску имаше предвид влиянието на крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс върху политиката на холандското правителство.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *