„Росатом“ очаква плащане до края на годината

„Росатом“ – компанията, производител на оборудването за АЕЦ „Белене“,  очаква до края на 2016 година да получи от България плащанията по решението на арбитражния съд във връзка с прекратяването от българска страна на изпълнението на проекта. Това се посочва в прессъобщение на компанията, цитирано от ТАСС.
„Държавна корпорация Росатом приветства стъпките на българската страна, насочени към създаване на необходимите условия за възможно най-бързо изпълнение на решението на Арбитражния съд по проекта АЕЦ „Белене“, в частност приемането на закона за предоставяне на финансова помощ за НЕК България (Национална електрическа компания) с цел изплащане на задълженията по АЕЦ „Белене“. Разчитаме паричните средства да бъдат изплатени до края на годината“, се посочва в изявлението.
Страните са се договорили възможно най-бързо да положат всички необходими усилия за изпълнение на арбитражното решение във възможно най-кратки срокове. Сумата според решението е 650 милиона евро, а само лихвите към тях всекидневно са стотици хиляди евро.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *