Рубини прогнозира перфектна буря на пазарите през 2013 г.

По целия свят развитието ще се забави или ще отчете застой. Геополитическите рискове ще се увеличат, а дълговата криза в еврозоната ще се влоши.
В интервю за Ройтерс Рубини, който предсказа финансовия колапс от 2008 година, изброява факторите, които го карат да е убеден, че прогнозата му ще се сбъдне. Това са дълговата криза в Европа, която се влошава; вдигането на данъците и свиването на бюджетните разходи в САЩ, което може да тласнат най-голямата икономика в света към рецесията; твърдото приземяване на китайската икономика; още по-голямото забавяне на развиващите се икономики и не на последно място опасността от военен конфликт с Иран.
Ако до сега ситуацията бе такава, че я оприличавахме с тенекиена кутия, която можеш да подритваш по пътя си така да отлагаш вземането на тежки решения, то през следващата година тенекиената кутия ще стане твърде голяма за подритване. Точно тогава ще се разрази глобалната перфектна буря, смята Рубини.
Тази прогноза съвсем не е нова за професора по икономика, но имайки предвид, че важни финансови институции демонстрираха относително умерените си очаквания за догодина, се очакваше, че и Рубини може би ще смекчи тона. Напротив, той поддържа тезата си и обръща внимание върху пазарите, които първи отразяват процесите.
През настоящата 2012 година Рубини очаква, че в САЩ акциите ще завършат на нулата, без съществени печалби или загуби. През 2013 година обаче пазарите на акции могат да се изправят през рязка корекция, а Федералният резерв няма да има възможност да противодейства на това.
„Може да има слабо рали на пазарите в момента, защото инвеститорите очакват, че ще има още количествени улеснения, но ако икономиката отслабва, това ще окаже натиск за ръста на печалбите“, посочи Рубини.
Той е на мнение, че Федералният резерв на САЩ може да бъде принуден да предприема неконвенционални политики, като например печатането на пари и изкупуването на държавни облигации, чийто ефект намалява с времето.
Тези необичайни политики може да включват поддържане на лихвата по 10-годишните съкровищни бонове на 1%,  стимулиране на кредитирането, а не количествено улесняване, следене на нивото на номиналния Брутен вътрешен продукт, поддържане на определено ниво на цените в страната и още много други подобни действия.
„В крайна сметка, ако всичко това се окаже грешно, те могат да печатат пари и да изкупуват ценни книжа“, каза още Нуриел Рубини.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *