Румъния и България – европейски шампиони по плащане на черно

Румънските работодатели водят в класацията по плащането на черно в ЕС, показва доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), цитиран от румънския вестник „Евениментул зилей“.
Според доклада Румъния, следвана от България, заема челно място сред страните от Централна и Източна Европа по недеклариран труд.
Основните сектори, в които се работи без договори, са производството и търговията – съответно 21 и 22%, следвани от строителството – 15%, и земеделието – 9%.
Изненадата в доклада е, че според данни на статистическия институт, има и служители на публичната администрация (8%), които работят без трудови договори.
Докладът показва различни аспекти на неофициалната работа – служители, които не декларират доходите си, работодатели, които не регистрират служителите си, работници без трудов договор, плащане „в плик“ и други.
Според координатора на доклада Йоханес Ютинг има две големи групи хора, които работят неофициално: тези, при които това е начин за оцеляване, и тези, които съзнателно избягват данъчното облагане.
Причините за неофициалната заетост в Румъния са свързани с обществено-икономическото развитие след периода на преход, регламентите на пазара на труда, бюрокрацията, тромавата публична администрация и корупцията, но и липсата на доверие в обществените институции и културата на неподчинение, пише „Евениментул зилей“.
БТА /netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *