Русия има режим като валутен борд, но без фиксиран курс

Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран курс. По закон руската централна банка има задължението да държи обезпечение на руската рубла в чуждестранни активи.Това обезпечение се натрупва за сметка на продажбата на нефт и природен газ. Тъй като те до момента на световните борси са базирани в долари, руската централна банка поддържа тези резерви предимно в американски долари, като по този начин си спестява курсовия риск. Сега обаче по поръчение на президента икономическият блок на правителството прави нещо като парична реформа и променя структурата на това валутно покритие на рублата. На един по-дълбок план вероятно имаме и работа с разсъждения на тема предпазване от политически риск – правителството на САЩ да наложи на Руската федерация възбрани, подобни на тези, които виждахме в Иран. Причини ще се намерят, поводи също.

Този коментар направи в предаването „12+3″на БНР  финансистът Емил Хърсев, който анализира руската позиция за долара. Вместо долари, могат да преминат в някаква структура на управляем портфейл от различни валути, прогнозира Хърсев.

„Дълги години авоарите на Иран в САЩ и в правителствени ценни книжа, и в банки бяха блокирани. Едно подобно блокиране би се отразило много опасно на руския валутен пазар и затова, разбира се, правителството и Централната банка на Русия в момента правят възможното, за да го избегнат, да избегнат такъв риск“, допълни финансистът.
Запитан дали са възможни съгласувани действия между Москва и Пекин, Хърсев отбеляза: „Как точно ще става и дали изобщо ще има такава промяна на китайския валутен резерв, никой не би могъл да прогнозира, защото там вече наистина бихме могли да говорим за действия, съпоставими с война, разбира се, на полето на икономиката, тъй като натрупването на този резерв е свързано въобще с поддържането на търговията между Китай и САЩ. Инвестирането на излишъка в САЩ е договорено. Промяната на този режим би означавало нарушение на договора между САЩ и Китай. Не мисля, че Китай би рискувал основният си външен пазар с подобни непремерени действия. По-скоро ще бъдем свидетели на едно бавно, постепенно пренасочване и на търговските потоци, и на структурата на валутните резерви в различни валути. Това е нещо, което бих очаквал в следващите пет до десет години“.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *