Русия не очаква Тръмп да свали санкциите

Русия не очаква санкциите на Запада, наложени заради ролята ѝ в анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна, да бъдат отменени след победата на Доналд Тръмп на президентските избори, заяви премиерът Дмитрий Медведев.

„Позицията ни е, че санкциите ще останат непроменени. Независимо от резултата от изборите в която и да е страна, включително толкова важна като САЩ, прогнозите ни са без промяна“, каза той по време на посещение в Палестинската автономия в Израел.Победата на Тръмп над Хилъри Клинтън накара някои анализатори да спекулират с идеята, че той може да отмени част от ембаргото, тъй като е възприеман като приятелски настроен към Кремъл.Но „Блумбърг“ съобщи, че банка „Морган Стенли“ е изчислила на не повече от 35% шансовете санкциите да бъдат отменени в първите две години от мандата на Тръмп. Това е срокът до следващите частични избори за Конгрес в САЩ.

Според „Ройтерс“ страните от ЕС са решили да удължат с 6 месеца европейското ембарго през декември, т.е. преди новият президент да е влязъл в Белия дом. Ограниченията действат до 15 март 2017г. и дипломат от Брюксел коментира пред агенцията, че в Европа смятат, че ще стане по-трудно удължаването им, ако Тръмп започне за затопля отношенията с президента Владимир Путин. В този дух отмяната на част от американските санкции би могло да представлява жест на добра воля и помирение.

Но гледната точка на Европа е, че ембаргото е наложено, за да се предизвика уреждане на конфликта в Източна Украйна, а там практически нищо не се е променило и няма аргументи против удължаването му.

Освен това в момента изглежда, че за Европа по-важно е изясняването на отношенията със САЩ в сектора на сигурността и бъдещето на НАТО.
 financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *