Русия планира собствена мрежа за космически интернет

Русия се готви да изгради собствена система за космически интернет, която по план трябва да заработи през 2024 г. През следващите 5 години, от 2023 до 2028 г., ще бъдат изстреляни в космоса и разположени в орбита 600 спътника. Те ще формират руската орбитална система „Сфера”.

Космическият интернет е новото поле за глобална надпревара на големите държави
(снимка: CC0 Public Domain)

Първите сигнали на руския космически интернет се очаква да покрият територията на Русия две години след началото на изграждането на системата. „Ако всичко върви по план, тогава през 2024 г. страната ще получи интернет от космоса”, каза пред ТАСС Дмитрий Рогозин, ръководител на държавната корпорация „Роскосмос”, информира technews.bg.

По неговите думи, вече е получено финансиране за формиране на научно-технически резерв, а допълнителни средства ще бъдат отпуснати през 2022 г.

„Тези средства ще бъдат използвани за създаване на два полетни прототипа на космически кораби Скиф и Марафон. Единият от тях ще бъде изстрелян през 2022 г., а другият – през 2023 г.”, съобщи още Рогозин.

От изнесените данни става ясно, че единият кораб ще се използва за излъчване на интернет сигнал, а другият ще бъде посветен изцяло на комуникациите за „интернет на нещата”.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *