Русия повишава с 10% пенсиите и минималната работна заплата

Президентът Владимир Путин разпореди  увеличение с 10% на пенсиите и на минималната работна заплата, за да се смечки инфлационния натиск върху руснаците, но отрече, че икономическите проблеми на страната са свързани с войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Какво спъва Русия по пътя към икономическия растеж? - Money.bg

С годишна инфлация от близо 18% през април лидерът на Кремъл призна, че 2022 г. ще бъде „трудна“ година за руската икономика, информира bnr.bg.

„Когато казвам „трудна“, това не означава, че всички тези трудности са свързани със специалната военна операция в Украйна, защото в страни, които не извършват никакви операции – да речем, в чужбина, в Северна Америка, в Европа – инфлацията е сравнима, и ако погледнете структурата на техните икономики, дори повече от нашата“, каза Путин на телевизионно заседание на Държавния съвет в Москва.

Коментарите му пренебрегнаха факта, че нарастващата инфлация в западните икономики е отчасти пряка последица от руската война в Украйна, тъй като тази „специална операция“ повиши цените на енергията и на храните по света.

Увеличението на пенсиите в Русия влиза в сила от 1 юни, а на минималната работна заплата – от 1 юли. Според анализатори стъпките няма да предотвратят рязък спад на реалните доходи в страната, посочва Ройтерс.

Агенцията напомня, че Путин обеща през март да намали бедността и неравенството тази година въпреки осакатяващите западни санкции и високата инфлация.

Руската икономика беше разтърсена от безпрецедентен поток от западни санкции, наложени заради решението му да изпрати войски в Украйна на 24 февруари, като потребителските цени скочиха, а чуждестранните компании започнаха масово да напускат Русия.

Изследователският и експертен институт на банката „Внешэкономбанк“ (ВЭБ) заяви, че увеличението на социалните плащания ще забави, но няма да предотврати спада на реалните доходи, заплати и пенсии на руснаците, като се вземе предвид инфлацията.

Путин призова съседните страни да не налагат санкции срещу Русия:: Investor.bg

Дори с 10% увеличение на минималната работна заплата и пенсиите за пенсиониране, ВЭБ очаква реалните разполагаеми доходи на руснаците да спаднат със 7,5% и реалните заплати с близо 6% тази година. ВЭБ също така очаква новото на бедност да нарасне до 12,6% тази година от 11% през 2021 г.

В момента минималната работна заплата в Русия възлиза на 13 890 рубли (около 250 долара) на месец, докато средната пенсия за пенсиониране възлиза на 18 521 рубли на месец (около 333 долара).

Увеличението на заплатите и пенсиите може да допринесе за допълнителен инфлационен натиск, който Централната банка на Русия се опита да ограничи със спешното повишаване на лихвите до 20% в края на февруари, след като рублата поевтиня рязко в началото на инвазията в Украйна. Оттогава насам обаче банката намали на два пъти основната лихва до 14%, след като рублата се възстанови.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза, че мерките ще струват на федералния бюджет на страната около 600 милиарда рубли (10,5 млрд. долара) тази година и около 1 трлн. рубли през 2023 г.

Междувременно Руската централна банка обяви по-рано днес, че ще проведе извънредно заседание в четвъртък (26 май), на което се очаква тя отново да намали базовия си лихвен процент, като според редица анализатори лихвата ще бъде понижена обратно до 9,5% – нивото преди руската военна инвазия в Украйна.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *