Руснаците отрязаха BP от нефта в Арктика

Британската компания предлагаше разработени в Северно море технологии за дълбоководни сондажи, а от Роснефт щяха да гарантират правото на достъп до акваторията на Русия.
Сделката включваше размяна на акции между двете компании на стойност 7.8 млрд. долара. Освен това двете дружества трябваше да изкупят дела на Alfa-Access-Renova в TNK-BP.
Точно изкупуването на дела на финансовата компания провали сделката, тъй като от британското дружество не можаха да гарантират, че ще изпълнят ангажимента.
Делът на AAR в смесеното предприятие трябваше да бъде придобит за 32 млрд. долара, разделени по равно между BP и държавната Роснефт. В същото време пазарната капитализация на TNK-BP по цени от вчера е 44 млрд. долара.
Крайният срок за реализиране на сделката изтече днес, като руснаците отказаха да го удължат.
Според вътрешни източници, цитирани от Bloomberg, Роснефт планира да продължи експанзията в Арктика със собствени ресурси.
И руснаците и британците коментираха, че това не е краят на сътрудничеството им, но реално провалът на сделката е голям удар върху ръководството на BP.
След аварията на нефтена платформа в Мексиканския залив през миналата година, британската компания беше принудена да ограничи операциите си в Северна Америка и да заплати десетки милиарди долари за почистване и обезщетения.
Днес акциите на BP поскъпват в Лондон с 0.75%, тъй като инвеститорите бяха притеснени от големите разходи по създаването на руско-британското смесено предприятие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *