Ръст на акциите на ПИБ и ЦКБ

Акциите на Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка са се повишили с над 55% през 2016 г., показва класация на Investor за 2016 г. по данни на Българската фондова борса.

За една година книжата на ПИБ са поскъпнали с 60% до 3,46 лв. за брой, а тези на ЦКБ са добавили 55,29% към стойността си през изминалата и вече има сделки на цена от 1,57 лв. за акция.

За една година книжата на ПИБ са поскъпнали с 60% до 3,46 лв. за брой

Сред търгуваните на БФБ банки е и Тексим Банк, чиито акции поскъпнаха с 42,86% до 2,50 лв. за брой. Българо-американската кредитна банка също приключи годината на зелена  територия, като при нея повишението в цената на книжата й е с 9,01% до 5,17 лв.

Въпреки че търгуваните обеми на фондовата борса са сравнително малки, търговията показва, че инвеститорите оценяват положително обявените от централната банка резултати от прегледа на активите на финансовите институции и стрес тестовете на банките у нас. Изнесените от БНБ в последния работен ден на миналата година данни показаха, че всички банки у нас са стабилни и добре капитализирани.

При застрахователните дружества най-добре се представя ЗАД „Булстрад“

При застрахователните дружества, търгувани на борсата, най-добре се представя ЗАД „Булстрад Виена иншурънс груп“. За една година акциите на компанията са се повишили със 17,50% до 47 лв. за брой.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *