Ръст на потребителските цени в Европейския съюз

В края на миналата година националната статистика отчете рязко забавяне на инфлацията у нас. Въпреки това България остава сред първенците по ръст на потребителските цени в Европейския съюз. Страната ни е на пето място след Естония, Румъния, Унгария и Латвия, сочат данните на Евростат, оповестени през миналата седмица.Ръст на потребителските цени в Европейския съюз.

Резултат с изображение за ес

Според публикуваните данни увеличението на цените през декември 2018 г. в България е с 2.3% на годишна база – спрямо декември 2017 г. Националната ни статистика изчисли по-рано този месец, че през миналата година цените на стоките и услугите от потребителската кошница на българите са се вдигнали средно с 2.8%. Очакванията все пак бяха за по-висока годишна инфлация, след като през първите 10 месеца на 2018 г. тя вървеше нагоре и през октомври достигна 5-годишен пик на годишна база от 3.7%. За ноември обаче НСИ отчете отрицателни стойности, а за декември – нулева инфлация. Противоречиви са прогнозите и за тази година. Министерството на финансите очаква 3%, докато БНБ прогнозира забавяне до 2.2%.

Средното годишно увеличение на потребителските цени през декември в Европейския съюз според данните на европейската статистика също се е забавило до 1.7% спрямо 2% през предходния месец и се запазва без промяна от декември 2017 г. В еврозоната инфлацията е 1.6%, като се забавя с темп от 0.3%, спрямо ноември, когато е била 1.9%. Потребителските цени през декември са се понижили с 0.3% и в ЕС, информира  в.Сега .

Лидер по ръст на инфлацията в ЕС е Естония (3.3%). Следват я Румъния (3%), Унгария (2.8%) и Латвия (2.5%) след които се нарежда нашата страна. Швеция и Белгия отчитат ръст от 2.2%. Най-малко поскъпват стоките и услугите в Гърция и Португалия – с 0.6%, както и в Дания – 0.7%.

Най-голямо влияние върху растежа на цените в еврозоната имат услугите, енергията, храните, алкохолът и тютюневите изделия, сочат още данните на Евростат.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *