САЩ наказват ЮНЕСКО заради Палестина

Така Вашингтон отговори на вота в понеделник, с който огромното мнозинство от членовете на ООН прие палестинската автономна власт като пълноправен член на организацията.
Западните кореспонденти определиха вота като „символичен пробив“ в усилията на палестинците за международно признание на бъдещата им независима държава. Според Държавния департамент обаче решението е погрешно, тъй като не е съгласувано с Израел. Говорителят на ведомството Виктория Нюланд заяви:
Гласуването за палестинското членство в ЮНЕСКО е достойно за съжаление, подранило и подронва нашите усилия за общ, справедлив и траен мир в Близкия Изток. Съединените щати остават твърдо на позицията за създаване на независима суверенна палестинска държава, но такава държава може да бъде осъществена само чрез пряк диалог между израелци и палестинци.
Преговорите между Израел и Палестина са блокирани повече от година.
Канада също поставя под въпрос участието си в ЮНЕСКО заради решението на организацията да предостави статут на пълноправен член на палестинците, предаде Франс прес, като цитира канадския министър на външните работи Джон Беърд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *