Севлиевският феномен – с нов собственик

Американската компания American Standard обяви от централата си в Пискатауей, Ню Джърси, САЩ, че е продала бизнеса си за производство на продукти за бани и кухни на фондове, управлявани от частната инвестиционна компания „Бейн Кепитъл Партнърс“ (Bain Capital Partners, LLC).

Стойността на сделката е 1,755 млрд. долара. Тази сума ще бъде изплатена в брой, съобщава Forbes. Продажбата е финалната фаза на плановете на American Standard да раздели бизнеса си, обособявайки 3 отделни компании.

При приключването на продажбата, Bain Capital ще се сдобие с бизнесa „Бани и Кухни“ на American Standard, чиито продажби за 2006 година са 2,4 милиарда долара. В него работят 26 000 работници, в 54 предприятия, в 23 страни в целия свят.

Бизнесът произвежда и продава водещи продукти в индустрията под марките American Standard®, Ideal Standard®, Armitage Shanks®, Porcher®, Jado®, Ceramica Dolomite® и Vidima®.

Купувайки звеното за производство на аксесоари за баня и санитарен фаянс, Bain Capital става собственик и на българските компании „Идеал Стандарт – Видима“ АД и „Идеал Стандарт България“ АД със седалище в Севлиево.

Очаква се продажбата да бъде финализирана в началото на последното тримесечие на 2007 година.

Компанията възнамерява да отдели средствата от продажбата основно за изкупуване на акции и намаляване на дълговете за поддържане на стандартите за инвестиционен рейтинг. Продажбата подлежи на одобрение от респективните регулаторни органи. Не се изисква одобрение от страна на акционерите. Купувачът е предоставил неоспорими финансови залози.

Преструктурирането на компанията беше обявено още на 1 февруари. Тогава American Standard обяви намеренията си да раздели трите си бизнеса като продаде „Бани и Кухни“, отдели „Системи за контрол на превозните средства“ и задържи най-големия си бизнес „Климатични системи и услуги“. Днешната новина е последната от поредицата стъпки за осъществяването на тези планове след отделянето на „Системи за контрол на превозните средства“ като независима публична компания с наименование WABCO, което е насрочено за 31 юли, 23:59 ч. (Източно американско време). През март компанията продаде Venesta Washroom Systems, която беше част от бизнеса Бани и Кухни. Заедно с Venesta общата стойност на продажбата на бизнеса възлиза на 1,92 милиарда долара.

Американската компания ще се съсредоточи в основния си бизнес – производство на климатични системи. След отделянето на WABCO и продажбата на „Бани и Кухни“, American Standard Companies ще смени името си на „Трейн“ (Trane). Trane е водещата марка на глобалния бизнес „Климатични системи и услуги“, който за миналата година отчете продажби за над 6,8 милиарда долара. Трейн ще задържи марката American Standard за отоплителните, вентилационните и климатичните продукти, докато новият бизнес „Бани и Кухни“ ще запази името за пазарите си.

„Това е най-значителното събитие в плановете ни да разделим American Standard на три фокусирани и по-лесно разбираеми компании,“ обяви Фред Поузес, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на American Standard. „Вярваме, че офертата на Bain Capital осигурява отлична стойност за нашите акционери. Бизнесът „Бани и Кухни“ е глобален пазарен лидер като мащаб, световно разпространение и организационен талант. Това е бизнес с богата история и забележително бъдеще за своите клиенти, служители и нови собственици“.

„Това е глобална компания и пазарен лидер с прекрасно наследство, силно портфолио от марки, изградени взаимоотношения с клиенти и опитен мениджърски екип“, каза Стийв Барнс, изпълнителен директор на Bain Capital, чиято централа е базирана в Бостън, щата Масачузетс. „Очакваме с нетърпение да подкрепим мениджърския екип и служителитете в реализирането на пълния потенциал на компанията, чрез продължаване на подобренията, по-нататъшно развитие на силната фамилия от марки и ускорен растеж“, добави Уолид Саркъс от Bain Capital – Лондон.

American Standard Companies е пред изпълнение на плановете си за отделянето на WABCO като публична компания. Свободното търгуване с акциите на WABCO е насрочено да започне на 1 август т.г. на Нюйоркската стокова борса.

Финансов съветник на American Standard за продажбата на „Бани и Кухни“ е Lazard. Юридически съветник е Skadden Arps. Bank of America, N.A. и Credit Suisse осигуриха финансовите средства за Bain Capital, Lehman Brothers са финансов съветник, Kirkland & Ellis LLP – юридически съветник, а PricewaterhouseCoopers – съветник по транзакциите.

American Standard е световен производител ($11.2 милиарда) с водещи пазарни позиции в три направления: климатични системи и услуги, продавани под марките Trane® и American Standard® за търговски, институционални и жилищни сгради; продукти за бани и кухни, продавани под марки като American Standard® и Ideal Standard®; и системи за контрол на превозни средства, включително електронни спирачки и системи за въздушно окачване, продавани под марката WABCO® на водещи световни производители на тежкотоварни камиони, автобуси, SUV и луксозни автомобили. В компанията работят близо 62 000 души в 28 страни. Американ Стандарт е включена в S&P 500 и Dow Jones, който включва най-добрите 20% от лидерите с корпоративно устойчиво развитие в Северна Америка.

Bain Capital е световна частна инвестиционна компания, която управлява няколко капиталови фонда, включително частни ценни книжа, високо доходни активи, mezzanine капитал и частен капитал с приблизително 50 милиарда долара в активи под тяхно управление. От създаването си през 1984 година, Bain Capital е направил инвестиции в частни книжа и придобивки в повече от 240 компании из целия свят, включително в големи фирми като Dunkin’ Brands, Sealy, Toys „R“ Us, Michaels Stores, Burger King, SigmaKalon, Bombardier Recreational Products, Samsonite, Sensata Technologies и Staples. Централата на Bain Capital е в Бостън, а офисите на компанията са в Ню Йорк, Лондон, Мюнхен, Хонг-Конг, Шанхай и Токио.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *