Секторът на супермаркетите по-устойчив на кризата в сравнение с моловете

Секторът на супермаркетите е бил засегнат от кризата в по-малка степен в сравнение с този на търговските центрове и другите търговски формати, сочи анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).
Това е причината супермаркетите на някои пазари да продължават своята експанзия и търсенето на нови площи остава силно въпреки трудните пазарни условия.
Секторът във Великобритания е останал значително устойчив и операторите на супермаркети се възползват от възможностите за разширяване, създадени от спада.
През последните две години развитието на супермаркети на Острова е продължило, като площите са отчели ръст почти от 5 млн. кв. фута (464 500 кв. м) в сравнение със средата на 2007 г.
„Супермаркетите се намират в необикновено силна позиция да експлоатират рецесионния спад на пазарите на нехранителни продукти“, казва Крис Кийн от CBRE.
По думите му доказателство за това е и фактът, че редица обекти на фалиралата търговска верига Woolworths са били придобити именно от оператори на супермаркети. Наред с това съществена ниша за тях представляват и покачването на свободните площи на второстепенните пазари за търговия на дребно, както и понижената конкуренция в други търговски сегменти.
За сравнение, активността в изграждането на търговски центрове във Великобритания се е понижила наполовина от март 2007 г., което е най-резкият спад от рецесията в началото на 90-те години досега.
Според CBRE през 2009 г. ще бъдат завършени търговски площи от 3 млн. кв. фута. Според доклада в момента има замразени проекти за 25 млн. кв. фута, като се очаква да бъдат спрени и още.
Общият обем на площите в процес на изграждане се очаква да се понижи от 60 до 40 млн. кв. м през следващите три години.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *