Сидеров буйствал без имунитет

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Лидерът на „Атака“

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не се е ползвал с дипломатически имунитет по време на предизвикания от него скандал в самолет на „Луфтханза“. Това бе съобщено днес от прокуратурата във Франкфурт на Майн.

 

 
От събраните досега информации по случая „Сидеров“ Франкфуртската прокуратура стига до извода, че, пътувайки от София за Франкфурт на борда на самолет на „Луфтханза“, българският политик не се е ползвал с имунитет, въпреки че е имал дипломатически паспорт.
Сидеров – на частно пътуване
Причината: лидерът на „Атака“ е бил на частно, а не на служебно пътуване, както първоначално твърдеше той самият. А това означава, че дипломатическият паспорт не е бил използван по предназначение.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Сидеров обиждал екипажа на самолета
Само благодарение на него обаче в началото на февруари Волен Сидеров беше пуснат от задържалите го на франкфуртското летище полицаи, без да плаща парична гаранция, без да му се правят снимки и без да му се вземат пръстови отпечатъци, както се прави с „обикновените“ чужди граждани, престъпили закона.
Намесата на полицаите беше в резултат на сигнал, подаден от екипажа на самолета още по време на полета. Видимо пиян лидерът на представената в българския парламент партия „Атака“ буйствал на борда, отказвал да се подчини на реда и обиждал екипажа, наричайки членовете му „нацисти“ и „антисемити“.
Смекчаващи вината обстоятелства
В резултат на подадена от „Луфтханза“ жалба полицията във Франкфурт на Майн започна разследване. Беше образувано досъдебно производство заради нарушаване на германския закон за въздухоплаването. Първоначално Сидеров твърдеше, че всичко това е лъжа и че самият той ще подаде жалба срещу „Луфтханза“. В последствие обаче лидерът на „Атака“ се извини за поведението си. Според франкфуртската  прокуратура това ще има положителен ефект върху крайното й становище по случая.    
Фактът, че Волен Сидеров не е имал дипломатически имунитет по време на извършеното от него деяние, не означава, че ще му бъде повдигнато обвинение. Това обясниха днес от Франкфуртската прокуратура и добавиха, че досъдебното производство ще приключи след около месец.  
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *