Силният франк удари Швейцарската национална банка

Швейцарската национална банка (SNB) обяви загуба от 20 млрд. швейцарски франка ($20,3 млрд.) за второто тримесечие на годината, с което се потвърждава лошата тенденция на трупане на загуби от началото на годината. Те достигат колосалните 50,1 млрд. франка ($50,8 млрд.), което е еквивалент на 7,5% от БВП на Швейцария.

Загубите са значителни, но те не изненадаха експертите. В последните години SNB постоянно провеждаше интервенции на валутния пазар, като целта беше да не се допусне швейцарският франк да се укрепи на позиции, достигнати през септември 2011 г., когато 1,2 CHF се продаваше за едно евро.

През януари SNB най-неочаквано се отказа от тази парична политика и „отвърза“ франка, но в същото време задейства програма за количествено облекчаване в размер на 1,1 тлрн. евро. В резултат на това франкът мигновено излетя с повече от 20% спрямо еврото.

Отказът на валутната привързаност към еврото доведе две неприятни последствия. На първо място повишаването на националната валута оскъпи прекалено много швейцарския износ, в резултат на което икономиката на Швейцария започна да се свива през първото полугодие на годината. Втората лоша последица е за самата SNB, която понесе значителни валутни загуби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *