Силоваците пак са лапнали най-много допълнителни пари

Това се вижда от доклада за изпълнението на бюджета за 2011 г., приет тихомълком от Министерския съвет в сряда.
Подобни промени се позволяват от Закона за устройство на държавния бюджет. Подходът за ръчно управление на парите на държавата обаче беше критикувани от Сметната палата. Причината е, че  по този начин се изкривява изпълнението на бюджета и то става по-непрозрачно. Най-много допълнителни средства през 2011 г. са получили силовите сектори.Общо 80 млн. лв. (7.2%) повече от предварително заложеното в закона за бюджет 2011 са получили ведомствата, които отговарят за вътрешната сигурност. Тук влизат МВР, НСО, ДАНС и Националната разузнавателна служба.
Допълнителните пари са оправдани с нуждата от ремонт на дълготрайни активи и осигуряване на нови в НСО, с извънредните разходи за обезщетения на напусналите ДАНС служители и с недостатъчните средства за издръжка в разузнавателната служба.
С 10% по-големи от планираните разходи през 2011 г. са направени и в сектор „Правосъдие“, като общият размер на плащанията достига 496 млн. лв. Зад това увеличение на отпуснатите средства стоят по-големи харчове както на съдебната власт, така и на Министерството на правосъдието. Само 3% превишение на първоначално планираните разходи има в сектора на образованието.
В сектора на отбраната също има увеличение спрямо предварително заложените средства, но там то е само с 1.8%, или 17 млн. лв. до общо 929 млн. лв.
Един от буферите в бюджета е бил резервът за защита от бедствия и аварии, в който бяха заложени 81 млн. лв., но реално изразходваната сума е 63 млн. лв. Минимално спестяване от 2 млн. лв. има и в здравния сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *