Синдикати и министри нападнаха Дянков за съкращенията

Това съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев след заседанието на правителството.
По думите му МВР и военното министерство трябва да съгласуват позициите с Министерството на финансите, за да се стигне до решение.
Военният министър Аню Ангелов заяви, че обсъжданото днес предложение няма да засегне служителите, които се пенсионират по законите за МВР и за отбраната, и които реално се пенсионират по-рано от другите, но остават на работа в двете ведомства, като едновременно получават и заплата, и пенсия.
„Има миньори, които работят, има летци, които при 40-45 години се пенсионират. Това не означава, че те могат да бъдат лишени от правото на труд в бъдеще“, обясни Ангелов.
Срещу предложението скочиха и синдикатите. От ръководството на КНСБ, най-голямото синдикално сдружение в страната на работещи в държавната и общинските администрации, изразиха възмущение, че научават за решенията на правителството от медиите, без предварителни консултации със социалните партньори.
Според КНСБ През миналата година,търсейки средства да се “закрепи” бюджета, са съкратени механично средно 12.5% от служителите в държавната администрация, с ангажимента финансовите средства, които ще се икономисат от това съкращение, да отидат за увеличаване на работните заплати на служителите.
Вместо това, заявяват от синдиката сега отново държавната администрация е “поставена на колене” с мизерни заплати да очаква съкращения или пенсиониране. Не се работи за сериозна административна реформа, а се правят цифрови еквилибристики, евентуално пак да се “върже” бюджета.
От КНСБ настояват, ако на 30.03.2011 г. правителството приеме постановление за освобождаване на служителите в държавната администрация, навършили пенсионна възраст, то да бъде отменено и намерението на министъра на финансите да се внесе за обсъждане в консултативния съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *