Сини и червени искат президентско вето на закона за горите

Въпреки протестите на гражданските организмации и опозицията управляващите решиха ски писти да могат се изграждат на държавни терени в планините без трасето да се вади от горския фонд, което се превърна в един от най-очевадните примери за лобистка намеса.  Снощи над 2000 души, най-вече млади хора без почмитическа окраска, но вдъхновени от патриотизъм, се събраха край езерото „Ариана“ в столицата, за да изразят недоволството си към одобрените от управлряващото мнозинство текстове. Социалистите настояват да се срещнат още днес с президента, а сините предвиждат това да се случи следващата седмица. От БСП предупредиха, че са готови, ако Плевнелиев не наложи вето, да сезират Конституционния съд, както и да се обърнат към Европейската комисия с обвинение за нереграментирана държавна помощ.
„Господин президент, за първи път от встъпването Ви в длъжност, Вие имате възможност да покажете, че сте президент на всички българи, а не сте заложник на политическата сила, която ви е издигнала“, обърна се към държавния глава депутатът от левицата Петър Курумбашев и допълни: „Факт е, че никой друг, освен тясна група от хора в управляващата партия не подкрепят този законопроект. Всички останали парламентарни групи – на Коалиция за България, на Движението за права и свободи, Синята коалиция, Атака, неправителствените организации, остро протестират срещу този законопроект и вето от страна на президента би означавало знак, че той има способност да чува друга част от обществото, която е различна от тази, която подкрепя управляващите“.
Ваньо Шарков пък смята, че сега е моментът Плевнелиев да покаже като президент на чия страна застава – „на страната на олигарсите и тези, които в тяхна услуга направиха промените в този закон“ или на страната на „хората, които искат да запазят природата на България“. Според депутата от Синята коалиция горите са единственото „нещо, което досега не беше пипнато“. По думите му ако президентът не заеме ясна и категорична позиция, това означава, че той минава на другата страна.
Управляващите от ГЕРБ не очакват президентско вето върху промените в закона за горите и не са притеснени от протестите срещу тях, защото с измененията се защитавал „националният“ интерес, това стана ясно от думите на председателя на земеделската комисията Десислава Танева пред журналисти в парламента. При образуването на това правителство тя беше спрягана и за земеделски министър, но поради откровен конфликт на интереси управляващите я пратиха на по-сенчесто място, на комисията в НС, но и в тази позиция застъпването за едни или други близки фирми от обръча на ГЕРБ, неприкрито продължава.
„Въвеждаме и се прие изключителна прозрачна процедура, безалтернативна, търг за учредяване право на строеж за изграждане на ски писти и съоръжения. Търгът е по реда на закона за държавната собственост, ако горската територия е държавна, или общинска, ако съответно е общинска собственост“, каза Танева. Тя допълни, че това ще става в режим учредяване право на строеж, срочно до 30 години след провеждане на публичен търг, като началната цена на търговете е в пъти по-висока, отколкото е била само преди четири-пет години. Танева обясни, че текстът, който е визирал заварени случаи със съществуващи писти, го няма, изключен е още на етап земеделска комисия. Фактът, че този текст не съществува, всъщност няма да промени сегашното статукво и да прикрият безобразните нарушения на фирми като Юлен и други приближени на властта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *