Скочиха печалбите на банките

С 9 млн. лв. скочиха печалбите на банките през януари 2017 г. спрямо първия месец на миналата година, сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ). Отчетеният финансов резултат показва, че родните трезори през първия месец спечелиха 94 млн. лв., а година по-рано сумата бе 85 млн. лв.

За 2016 г. банките и клоновете на чуждестранните институции в България отчетоха 1,26 млрд. лв. печалба, което бе

 

най-добрият резултат от 2008 г. насам

 

След като банките се подготвиха за оценка на активите от БНБ, изчиствайки се от несъбираеми вземания, те постигнаха този резултат, който е с цели 40,5% повече от постигнатото през 2015 г. Основен принос за този растеж имат не толкова основните пет финансови институции, които доминират на пазара у нас, а повече средните и по-малките банки.

Досега историческият рекорд на банковите печалби в България е от 2008 г., която беше и последната година преди кризата – 1.378 млрд. лв.

Активите на банковата система през януари пък се увеличават с 5,1 на сто на годишна база до 91,5 млрд. лв., а натрупаните разходи за обезценка по кредити и вземания възлизат на 47 млн. лв. Докато през януари 2016 г. разходите са 66 млн. лв.

Според БНБ през първия месец от година общата сума на депозитите пада с 1% и в края на януари възлиза на 77,8 млрд. лв. Продължава и тенденцията за

 

нарастване на средствата на домакинствата

 

които за месец се повишават с 6 млн. лв. и достигат 47,2 млрд. лв.

При заемите, отпуснати на фирми, се увеличават с 15 млн. лв. до 33,195 млрд. лв. При кредитите за домакинства увеличението е от 89 млн. лв. за месец. Привлечените средства от други финансови предприятия пък спадат с 44 млн. лв., отчита БНБ.

На фона на обичайната за сезона понижена бизнес активност източниците за финансиране на дейността остават стабилни, информира monitor.bg.

Централната банка съобщи още, че основният лихвен процент остава нула и през март. Така нивото се запазва за 13 пореден месец от февруари 2016 г.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *