Солвей купи мина в Чипровци

Това стратегическо придобиване засилва вертикалната интеграция с висока добавена стойност на производството на базирани на флуора полимери и химични съединения с конкурентна цена. Калциевият флуорид се използва за добив на флуороводородна киселина, която се прилага при производството на керамика, оптика, пластмаси, паста за зъби и бои, металургична обработка на боксит, електрически елементи. Киселината е ключовата съставка в преработката на алуминий и уран.
Сделката включва прехвърляне на всички концесионни права за проучване и добив на Солвей. Придобиването е одобрено от българското правителство на 13 януари 2011 година. В мината в момента работят 107 служители. Целта на придобиването е увеличаване на производството на флуорошпат с най-малко 50 000 тона на година до края на 2011 година. Тази придобивка ще добави допълнителен капацитет към вече притежавания от белгийската компания в мината Окорусо (Намибия). Целта на разширяването на производството е задоволяване на нарастващото търсене на суровината най-вече на пазарите в Азия.
Солвей е международна индустриална група. Компанията е със седалище в Брюксел, Белгия, като в нея работят около 16 800 души в 40 страни. През 2010 г. консолидираните продажби на дружеството в глобален мащаб са в размер на 7.1 милиарда евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *