Спомняме си за Левски в деня на обесването му

 
Българското национално радио ще предава пряко възпоменателната церемония за 138-та годишнина от гибелта на Васил Левски.
По повод годишнината в родния му град Карлово пловдивският митрополит Николай ще отслужи панихида в църквата „Света Богородица“, съобщава Кремена Данева. В Карлово ще бъдат обявени резултатите от Националния конкурс за есе за ученици и студенти с акцент„Идеите, делото и демократичните ценности на Васил Левски – част от европейското културно наследство” .
Директорът на Националния музей “Васил Левски” – Дора Чаушева ще представи сборника „Европейските измерения на Васил Левски”, след което ще се състои и кръгла маса по темата с участието на преподаватели от Софийския и Великотърновския университет.
Вечерта на площад “Васил Левски” се очаква стотици жители на Карлово и гости на града да се включат в митинга поклонение и в тържествената заря – проверка . Слово ще произнесе проф. Андрей Пантев, а пред маметника на Апостола ще бъдат поднасени венци и цветя.
В Ловеч ще се състои традиционният туристически поход „Последният път на Апостола“ до Къкринското ханче. Там участниците в похода ще положат цветя и венци. В Плевен, където Левски създава първия таен революционен комитет, митрополит Игнатий ще отслужи панихида, по-късно ще започне общоградско поклонение.
След заупокойната молитва в катедралния храм „Свети Димитър“ във Видин, пред бюст-паметника на Апостола също ще се състои общоградско поклонение.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *