Сребърният фонд продължава да се пълни само от концесии

Десет години след създаването на Сребърния фонд парите в него „благополучно“ надхвърлиха 3 млрд. лв. По данни на финансовото министерство към 31 май сумата е 3.067 млрд.лв., от които 2.922 млрд. се държат на депозит в БНБ.Сребърният фонд продължава да се пълни само от концесии.

Резултат с изображение за сребърен фонд

При учредяването на фонда през 2007 г. очакванията бяха в рамките на 15 години в него да се натрупат над 10 млрд. лв., с които след време да се допълват основните пенсии на българите. Към този момент парите стигат колкото да се платят пенсиите за няколко месеца, информира в.Сега.

Една от причините средствата в резервния фонд да се трупат с незавидни темпове е, че определените в закона приходоизточници един по един пресъхват. През последните пет години концесиите се оказаха единствените по-сериозни постъпления. 31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички пари, дължими от предходната година. Така става ясно, че за 2018 г. от концесии във фонда са влезли 101 млн. лв., а от приватизация -символичните 1.15 млн. лв. От глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2.58 млн. лв.

От бюджетния излишък, отчетен от управляващите за 2018 г., не е влязъл нито един лев. По това перо постъпления в Сребърния фонд няма и през 2016 и 2017 г. По закон 25% от реализирания излишък на държавния бюджет трябва да се превеждат във фонда. За разлика от консолидираната фискална програма (КФП) обаче държавният бюджет досега винаги е излизал на червено. За миналата година КФП приключи със 137 млн. лв. излишък, докато държавният бюджет, в който влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и съдебната власт, отчете дефицит от 8.3 млн. лв.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *