Срещата на върха на БРИКС в Сямън започна

Лидерите на петте най-големи развиващи се пазарни икономики започнаха своята среща на върха в китайския град Сямън, предаде ДПА.Китайският президент Си Цзинпин приветства руския президент Владимир Путин, бразилския президент Мишел Темер, южноафриканския президент Джейкъб Зума и премиера на Индия Нарендра Моди в началото на срещата, която продължава и утре. Началото на срещата на върха обаче бе засенчено от новия севернокорейски ядрен опит, извършен вчера. Късно вечерта вчера руският президент и китайският му колега публикуваха изявление, в което обещават да се справят по съответния начин с най-новото ядрено изпитание на Северна Корея.
Петте страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република) обхващат над 40 процента от населението на света и над 25 процента от сухопътната територия на света. През 2015 г. те са били източник на 22,5 процента от световния БВП, според данни на Международния валутен фонд.

Първоначално се предполагаше, че страните от БРИКС формират икономически блок или търговска асоциация, подобна на ЕС. С течение на времето се появявиха признаци, че „4-те страни от БРИКС се стремят да формират политически клуб“ или „съюз“ и по такъв начин преобразуват „своята растяща икономическа власт в значимо геополитическо влияние“. Членовете на БРИКС се приемат като най-бързо развиващите се големи страни. Определящо за това е наличието в тях на важни за световната икономика ресурси:

  • Бразилия — богата селскостопанска продукция
  • Русия — най-големият в света износител на минерални ресурси
  • Индия — евтини интелектуални ресурси
  • Китай — притежател на евтини трудови ресурси
  • РЮА (от 2010 г.) – природни ресурси

В крайна сметка прогнозите са, че значителните размери на икономиките на тези страни в бъдеще ще им позволят да трансформират икономическия си ръст в политическо влияние, което ще доведе от своя страна до формирането на нов икономически елит. Страните правят стъпки за увеличаване на политическото си сътрудничество, главно за да могат да бъдат равностоен опонент на САЩ в основните търговски съглашения.
В началото на срещата на върха в Сямън китайският лидер каза, че страната му ще предостави 500 милиона юана (76,4 милиона долара) за плана за икономическо и техническо сътрудничество на групата, предадоха световните агенции. Си Цзинпин каза също, че Китай ще даде 4 милиона долара за проекти на Новата банка за развитие на страните от БРИКС.
Утре, във втория ден от срещата на върха, лидерите от БРИКС ще имат среща с лидерите на Египет, Гвинея, Мексико, Тайланд и Таджикистан. Те са поканени в рамките на процеса, наречен „БРИКС плюс“.
Лидерите от петорката ще имат и редица двустранни срещи, на които се очаква да обсъждат и актуални политически въпроси.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *