Ставаме “тигърът” на Балканите

Икономиката отбеляза рекорден ръст от 6,6%, но си оставаме най-бедни в Европа

България се превръща в тигър на Балканите по икономическо развитие. 6,6% е ръстът на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годината, обявиха от Националния статистически институт. Това е най-голямото нарастване на икономиката от 1998 г., когато страната се възстановяваше от хиперинфлацията през 1996-1997 г. Високият ръст ни нарежда сред отличниците на Европа. По-голямо увеличение за 2006 г. се очаква само в Естония (8,9%) и Латвия (8,5%), сочат данните на Евростат. Ако не се случат сривове до края на годината, има реален шанс за изпреварим по ръст на БВП Литва (6,5%) и Словакия (6,1%).

Основният двигател на икономиката е частният сектор и по-специално индустрията. За първите шест месеца на годината ръстът в промишлеността е 8,9%. По-умерен е растежът при услугите, а земеделието продължава да бележи спад. За полугодието вложенията се увеличават с 20,8% и вече са над 25% от БВП.

От януари до юни ръстът на икономиката е 6,1%, размерът на БВП е 10,89 млрд. евро, като на човек се падат по 1407 евро. Това нарежда България на последно място сред членовете на ЕС. За 2005 г. БВП на България е 32% от средния в Европа. Най-богатата страна е Люксембург с БВП над 2 пъти по-висок от средния за ЕС. Ирландия е почти 40% над средното ниво.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *