Станишев: България върви към едноличен режим

В момента България върви към едноличен режим, нарушава се разделението на властите, оказва се натиск върху прокуратурата и следствието.
Това заяви в Кърджали лидерът на БСП Сергей Станишев, който участва в тържествата по повод 90- годишнината от основаването на партийната организация в града, съобщи БТА.
Той констатира, че вече е налице нова тройна коалиция.
„От тази седмица имаме тройна управляваща коалиция – ГЕРБ, ДСБ и „Атака”, честито! Ние допуснахме една голяма грешка в предизборната кампания, когато казвахме: „Гласувате за Бойко – получавате Костов”. Трябваше да предупреждаваме, че получавате Костов и Сидеров”, заяви още бившият министър-председател, цитиран от БГНЕС.
Според него ДСБ получават все по-силни позиции в изпълнителната власт. „Фактически Външното министерство се ръководи от двама заместник-министри, които са от ДСБ при отсъстващ министър. МОСВ се ръководи от зам.-министър Евдокия Манева, а еврофондовете – от Юлиана Николова“, добави Станишев и уточни, че според него този процес все повече набира сила и се разраства.
„Атака“ продължава да е най-тясно свързаният партньор с ГЕРБ, партия, на която в Европа като й чуят името, реагират много остро. Но в партията вече тлее напрежение, че за разлика от ДСБ, получили три зам.-министерски поста, атакистите нямат нито един. В „Атака” цари много сериозно недоволство, защото, ако нещо се получава, то отива при лидера на партията. Впрочем, нали Сидеров постави няколко условия на ГЕРБ срещу подкрепата си в деня на откриването на парламента. Някое от тях да е изпълнено“, коментира червеният депутат.
Той отбеляза, че през четирите години управление на Тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ на национално ниво партията на Ахмед Доган се е държало като коректен и предвидим партньор, но неизбежни искри са прехвърчали между структурите на БСП и ДПС на местно равнище.
Станишев е убеден, че на започващия утре конгрес ДПС ще направи сериозен анализ за участието си в това управление.
Партията отбелязва 20 години от своето създаване.
С така приетия бюджет за следващата година лидерът на БСП се опасява от социално напрежение в много основни сектори. Ще бъдат засегнати и тютюнопроизводителите в Кърджалийския регион, за които това производство продължава да бъде основен поминък, смята Станишев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *