Стотици зеленчукопроизводители блокираха път Е-79

Мирният протест, в края на който за по няколко минути бе блокиран главен път Е-79, се проведе тази сутрин в село Струмяни, предаде БГНЕС.
На протеста, който премина под засилено полицейско присъствие, дойдоха  производители от Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич.  Той започна с излагане на тротоара до Е-79 на домати и краставици от 10 стотинки за килограм.  „Опаковката – кашоните в момента са по-скъпи от продукцията“, обясниха зеленчукопроизводителите.
Към 10.30 часа те започнаха да изхвърлят продукцията си край пътя. След това мирният протест ескалира, поведени от най-буйните протестиращи. Според тях „на това дередже“ вече не се издържа и множеството тръгна към центъра на Струмяни. Там, на пешеходната пътека те на няколко пъти пресякоха Е-79, принуждавайки полицаите да спрат трафика по международния път. Така направиха поне четири пъти.
Следващият протест ще бъде още по-многолюден, днес нямаме разрешение да блокираме пътя, но тогава ще го направим, зарекоха се зеленчукопроизводителите. Гърците, защитавайки интересите си, границата блокираха, ние един път не можем, оплакаха се част от тях. По думите им, в момента през ГКПП „Кулата-Промахон“ се внасят македонски домати, които се маскират като цитруси. Затова нашата продукция залежава и се скапва, гневяха се производителите.
Цената на една оранжерия е от 15 до 30 000 лв., лихвите по кредитите – заробващи, не ни остава нищо друго освен да напускаме страната, щом кървавата пот не можем да си платим с тези ниски изкупни цени, обясняваха те. Те дадоха пример, че цената на доматите в Гърция е около 1 евро, а у нас – 10-15 стотинки. А в момента доматите, които се продават в столицата са внос и не стават за нищо.
В София ядете скъпи боклуци, нашите – родни и вкусни – гният, гневяха се производителите. Накрая направиха протестна декларация, приложиха към нея събраните подписи и отидоха да я връчат на министъра на земеделието Мирослав Найденов, който бил на протеста в Рила.
Зеленчукопроизводителите ще получават субсидии на килограм за качествена продукция от следващата година, обещал по-късно Найденов на среща със земеделците в град Рила, цитиран от пресцентъра на министерството.    За целта ще бъдат осигурени 15 млн. лв., които ще бъдат европейски средства. Вносът на зеленчуци от Гърция не може да бъде ограничен, защото европейският пазар е свободен, казал министърът.Той е допълнил, че земеделците от района на Струмяни, Петрич, Сандански и Кресна трябва да се сдружават, за да станат по-конкурентни на гръцките производители.
Министърът отбелязал, че проверките за контрол по вноса е към Министерство на финансите. Според Мирослав Найденов друг голям проблем е, че зеленчукопроизводителите не се регистрират като земеделски производители и работят в сивия сектор. По този начин те не могат да получават субсидии, е добавил той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *