Стотици сърби протестираха срещу ареста на Младич

Около 500 демонстранти в северния сръбски град Нови Сад са се опитали да нападнат в сградата на управляващата Демократическа партия в града, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Според информация на местната телевизия демонстрантите, които са се събрали, за да изразят подкрепата си към бившия командир на босненската сръбска армия, са хвърляли камъни срещу сградата и са счупили няколко прозорци. Протестиращите са били разпръснати след намесата на полицейски отряд, а по данни на очевидец двама демонстранти останали да лежат на асфалта, след което били откарани с линейка.
В центъра на Белград също се събраха около 100 демонстранти, които искаха да изразят подкрепата си към Младич, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Демонстрантите развяваха сръбския национален флаг и скандираха името на Младич заедно с лозунги на ултранационалистите по повод клането в Сребреница, заради което той е обвиняем пред международното правосъдие. Те също бяха разпръснати от полицията. Органите на реда съобщиха, че са задържали 35 души, които се опитвали да организират неразрешен митинг в центъра на града. Срещу трима от тях ще бъдат повдигнати наказателни обвинения.
Заради протестите сериозни подразделения на полицията за борба с безредици бяха разположени в центъра на сръбската столица с цел предотвратяване на евентуални инциденти. Директорът на сръбската полиция Милорад Вельович съобщи, че нивото на сигурност е било повишено.
Междувременно първото явяване пред съда за военни престъпления в Белград на Ратко Младич беше прекратено късно снощи, след като адвокатът му заяви, че е неспособен да комуникира. Предстои лекари да се явят пред съда, за да представят оценка за здравословното състояние на Младич. „Съдията се опита да разпита Ратко Младич, но се провали, защото Младич е в затруднено психологическо и физическо състояние. Трудно е да установим какъвто и да е вид комуникация с него“, заяви адвокат Милош Салджич пред репортери. „Съдията спря разпита, през утрешния ден лекари ще дадат информация дали той е способен да бъде разпитан в съда“, добави адвокатът, цитиран от сръбските медии и „Фокус“.
10-те милиона евро, обещани като награда за информация, която би довела до ареста на Ратко Младич, ще останат в бюджета на Сърбия, съобщи координаторът на сръбското правителство за връзките с обществеността Слободан Хомен. Той посочи, че залавянето му е станало „в хода на оперативната работа на правоохранителните органи“, а не на основата на сведения, дадени от трето лице. Няма да получат допълнителни пари и полицейските служители и сътрудниците на спецслужбите, участвали в операцията. „С арестуването на Младич те изпълняваха своите задължения в съответствие с конституцията и законите“, заяви Хомен.
През октомври миналата година правителството на Сърбия обяви награда за информация, която може да доведе до ареста на Младич, в размер между 5 и 10 милиона евро.
Ратко Младич е работил като строителен работник в Зренянин, където беше арестуван, пише днес сръбският вестник ”Блиц”. 20-годишен студент от Зренянин е заявил пред вестника, че са работили заедно и е трудно да бъде разпознат. След като вчера бе арестуван, се появиха и първите снимки на Младич. Той не е сменил облика си, но е остарял и е трудно да се разпознае.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *