Субсидиите за тютюн са над 84.5 млн. лв

Над 84.5 млн. лв. от националния бюджет ще бъде сумата на субсидиите за тютюнопроизводство, които предстои да бъдат разпределени между производителите за миналата година. Общите средства са с 5% по-малко спрямо предходната, каквото е изискването за тази държавна помощ.

Според графика за изплащане на субсидиите на земеделското министерство средствата трябва да бъдат преведени на стопаните през април.

Намаление на финансирането

Решението е станало ясно на провелия се консултативен съвет по тютюна през миналата седмица. Средствата ще дойдат от националния бюджет, като сумата е по-ниска спрямо предходната година, когато бяха разпределени 90 млн. лв. Намалението идва по линия на ангажимент на България за тази държавна помощ. Страната е получила разрешение от Европейската комисия да изплаща подпомагане на производителите до 2020 г., но то трябва да се намалява всяка година с 5%.

Стар начин на разпределение

От съобщение на агроминистерството става ясно, че на провелия се съвет по тютюна са били гласувани и конкретните ставки за килограм тютюн за различните сортови групи, но размерът им не е съобщен. По неофициална информация на „Капитал“ се е взело решение да се запази миналогодишният принцип на разпределението на средствата по сортови групи, като отново за тютюн от сорта „Басми“ ще се въведе диференцирана ставка за подпомагане за малки, средни и големи производители. Същевременно миналогодишните суми ще бъдат намалени с 5% за всяка отделна група.

През миналата година производителите получаваха по 1.30 лв. за килограм тютюн от сорта „Каба кулак“, 0.95 лв. за „Бърлей“ и 0.75 лв. за „Вирджиния“. За най-масово отглеждания сорт в България – „Басми“, подпомагането беше между 1.65 и 2.55 лв. за килограм в зависимост от произвежданите обеми, информира в.Капита.

Според графика на земеделското министерство субсидиите за тютюн трябва да бъдат изплатени на фермерите през април. Годишно за това подпомагане кандидатстват над 40 хил. производители, като изплащането на средствата им се отпуска с цел пренасочване към друг тип производство.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *