Суверенните фондове продължават похода си на Запад

Катар е започнал да изкупува акции на швейцарската банка Credit Suisse Group, като от арабската държава са обявили, че смятат да инвестират близо $15 млрд. в европейски и американски банки през следващата една година, коментира днес Bloomberg.
„Имаме тесни връзки с швейцарската банка и започваме да изкупуваме акциите й от пазара, като все още не е ясно какъв ще е общия процент“, коментира шефът на катарската инвестиционна агенция в Доха вчера.
Държавните инвестиционни фондове от Персийския залив, чийто бюджети са раздути от огромното количество петродолари, започнаха да изкупуват масово акции на световни банки, които са пострадали от ипотечната криза в САЩ. Щатската банка Citigroup получи през декември $14.5 млрд. от сингапурски и кувейтски инвеститори.
„Кредитната криза навреди на ликвидността и много американски и европейски банки се нуждаят от нашето съфинансиране“, коментира икономист от Националната банка в Абу Даби. „Суверенните фондове* имат огромни излишъци, които трябва да се инвестират някъде. Ако с това успеем да възстановим по-бързо големите ни американски и европейски партньори, още по-добре“, продължава той.
Припомняме, че само преди седмица, швейцарската банка Credit Suisse обяви спад в печалбата си за четвъртото тримесечие от 72%, заради отписани активи за над $1.2 млрд. Само от октомври до днес, акциите на банката изгубиха една-трета от стойността си. Конкурентната банка UBS обаче, изпитва много по-големи затруднения от финансовата криза, след като отписа близо $14 млрд. активи.
Суверенните фондове от Близкия Изток и Азия, инвестираха сериозни средства в големи американски банки като Citigroup, Merrill Lynch и Morgan Stanley, а по-късно и в швейцарската UBS. Кредитните институции от Wall Street, успяха да наберат финансиране на обща стойност $60 млрд., главно от близкоизточните фондове, за да стабилизират позициите си след ипотечната криза.
Инвестиционната агенция от Абу Даби инвестира малко над $7.5 млрд. в активи на Citigroup през ноември, тъй като акциите й изгубиха половината от пазарната си капитализация и станаха особено апетитни. Държавните фондове по света, включително тези в Кувейт, Абу Даби и Южна Корея, разполагат с активи на обща стойност $3.2 трлн. В следствие на рекордната цена на петрола и златото, както и покачващите се валутни резерви, суверенните фондове може да разполагат с $12 трлн. до 2015 г. Това е колкото пазарната капитализация на всички компании листвани в широкия американски индекс Standard & Poor’s 500.
*Суверенни фондове – жаргонно название на ДИФ (Държавни инвестиционни фондове), които се формират, за да инвестират валутните излишъци, натрупани от природни ресурси като петрол и злато. Създават се предимно от развиващи се икономики, което помрачава репутацията им на световния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *