Съдиите срещу Цветанов – втори рунд

В последните няколко седмици се наблюдават опити за недопустимо посегателство върху независимостта на съдебната система, се посочва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България до Министерския съвет, цитирано от БТА.

Обвинението е насочено срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Според магистратитевнушението в неговите изявления по повод задържането на граждани, обвинени в извършване на поредица отвличания, представлява натиск върху вътрешното убеждение на съда.
В свои изказвания пред медиите вицепремиерът Цветанов, че МВР е събрало „безспорни доказателства“, при които „няма европейски съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат“.
От ССБ са убедени, че в никоя европейска държава не би останала без политически последствия практиката министър на вътрешните работи да издава присъди, преди да е започнал съдебният процес.
Осигуряването на справедлив процес на всеки гражданин от независим и безпристрастен съд е приоритет на всяка цивилизована държава, посочват магистратите.
Те припомнят, ченезависимостта на съдебната власт е предвидена в Конституцията като необходимо условие за функционирането на правовата държава и е в услуга на обществото.
Министърът на финансите Симеон Дянков също е обект на критика.
От съюза заявяват, че отказът му да изпълни решението на Висшия съдебен съвет за изплащане на определените средства задопълнително материално стимулиранеза 2009 г. на съдебната власт е в нарушение на закона.
Съдиите посочват, че разбират, че страната ни се намира във финансова криза и че разходната част за издръжка на държавата, в това число и на съдебната власт, трябва да е съобразена с приходната.
Според тях обаче от предоставената информация от страна на Дянков и от непоследователната позиция на ВСС по въпроса, която е претърпяла динамичен обрат в рамките на няколко дни, не е станало ясно какви са причините да е налице реалналипса на суми за бюджета на съдебната власт.
От съюза смятат, че след като се посяга върхусамостоятелността на съдебната власт, финансовият министър е длъжен да защити действията си чрез пълен отчет по целесъобразното изпълнение на държавния бюджет.
Магистратите заявяват, че не са забравили нито един от скандалите, случили се с представители на съдебната власт през 2009 г., нито могат да забравят отчетливата липса на доверие към дейността им.
Тези проблеми според тях обаче били свързани със
съзнателно толерирана зависимост на съдебната власт от другите власти
или от други икономически и политически лица и структури.
От ССБ добавят, че съзнават необходимостта от промяна. Според тях обаче тя не може да се състои, без да бъдат защитени всички аспекти на независимостта на съдебната власт.
Междувременно днес във Върховния административен съд (ВАС) е постъпило искане от магистрати и съдебни служители срещу неоснователното, според тях, задържане на бюджетни средства от бюджета на съдебната власт от министъра на финансите.
Това се посочва в съобщение от съда, получено в БТА. ВАС го е препратил към министър Дянков.
В искането си магистратите и съдебните служители настояват да бъдат прекратени действия на министъра на финансите, изразяващи се в „неоснователно задържане на бюджетни средства от бюджета на съдебната власт в размер на 59 475 121 лв. по бюджетните сметки на Министерството на финансите“.
Според жалващите се тези действия не се основават на административен акт и на Закона за държавния бюджет на България за 2009 г.
Към искането е приложен списък от 36 листа с имена и подписи на магистрати и съдебни служители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *