Андрей Пръмов: При Дянков всичко е предпоследно

Ръководството на борсата, което най-вероятно ще бъде сменено на предстоящото общо събрание, засега се пази от коментари по предложението на финансовия министър. Единствено членът на СД Андрей Пръмов направи коментар пред DarikFinance.

Смяната на ръководството на БФБ, което министърът на финансите желае да бъде извършена на общото събрание, не е изненада. Тя е част от тенденцията за подмяна на управляващите органи на всички дружества, в които държавата има преобладаващ или миноритарно дялово участие. В този смисъл беше очаквана. Начинът, по който става, не мога да коментирам. Той е изцяло по условията на Търговския закон, така че процедурата към този момент не мога да коментирам. Искам да кажа обаче, че борсата е едно изключително добре управлявано акционерно дружество през 2009 г. Казвам го, за да не остане някак си незабелязано. Първо, дружеството по предварителни данни ще приключи на печалба. Успяхме да изплатим дължимите дивиденти за 2008 в брой и в срок през текущата година, независимо от тежко разразилата се тогава – лятото – фининсова криза. Дружеството предприе още в края на 2008 година – още при изготвянето на бюджета за 2009 – драстични съкращения на разходната част, имайки предвид, че приходите въобще няма да бъдат каквито се очакват. Разходите се съкратиха с над 30%. Възнагражденията по всички етажи на управлението на борсата бяха драстично намалени. Премии не са били изплащани, докато не стана ясене окончателният счетоводен резултат. Така дружеството приключва със запазен капитал, запазени резерви и счетоводна печалба, реална. Така че ние, поне за себе си го казвам, но и за колегите го смятам, ние нямаме от какво да се притесняваме или срамуваме както за изминалата година, така и за периода, през който сме били членове на Съвета на директорите.

Колкото до предлаганите имена за нови членове на съвета на директорите – познавам и тримата в различна степен. Това са профеисоналисти – същоо в различна степен. Не са хора външни на системата. Така че аз не се съмнявам, че ако на 20 януари акционерите одобрят една такава промяна – разбира се до 20 има време, а ние знаем, че специално при министър Дянков всяка решение е продпоследно докато не се случи – та ако бъдат одобрени тогава и също от КФН, те без съмнение успешно ще се впишат в управлението на борсата. Само едно нещо не ми стана ясно, но предполагам, че ще го разберем евенутално по-нататък, кой точно ще представлява държавата, защото видях три имена на представители на корпоративни интереси, но не видях нито едно име, което ще представлява държавния интерес.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза в интервю за DarikFinance.bg, че е бил арбитър на спора между КФН и БФБ, според Вас има ли връзка между този спор и искането за освобождаване на ръководството на Борсата?

Не ми е известно вицепремиерът да е бил арбитър дотолкова, доколкото със сигурност знам, че ръководството на Борсата не е имало възможност да разговаря с министъра и не е имало възможност да изложи пред него своите виждания, така че да бъдат аргументирани достатъчно ясно. Но по-важното е друго! По-важното е, че всъщност спор нямаше.
Понятието арбитър и арбитраж в случая е просто неуместно. Защо питате? Поради простата причина, че борсовото ръководство до определен момент защитаваше тезата си, защитаваше текстовете в правилника, одобрени от Комисията за финансов надзор в началото на 2009 г. и обясняваше защо според ръководството на Борсата, тези текстове, одобрени през януари 2009 г., са все така валидни за БФБ и през декември 2009 г. Комисията за финансов надзор изразяваше несъгласие и в качеството й на регулаторен орган използва възожностите да реши спора чрез дадените й от закона правомощия, като ние спазихме указанията й стриктно. Комисията каза – променете си правилника, ние го променихме точно, когато КФН ни нареди. Тук няма арбитраж. Това не е арбитраж!

Още повече, че в един арбитраж има изслушване на двете страни и трима арбитри, това ви го казвам като дългогодишен председател на Арбитражния съд на Борсата.

Говорим за делистването, все пак да уточня…

От 5-ти юли насам никой от ръководството на Борсата не се е срещал с министър Дянков. Делистването е един процес, който е предвиден съгласно правилника на борсата и одобрен от КФН. В един момент след смяната на комисарите, Комисията казва – върнете стария правилник. Ние казваме – не смятаме, че е целесъобразно, водихме диалог до известен момент, след което диалогът спира и се налага административната мярка. Това всичко е законосъобразно.
Ние просто им казахме, че „няма да си плюем в лицето и да върнем стария правилник” в процеса на самата дискусия. Но когато КФН ни нареди да върнем стария правилник, ние го върнахме, защото такъв е законът. Не е имало диалог от този момент натам, не е имало арбитраж и не е бил необходим арбитраж, защото, когато началникът ти каже да извършиш нещо ти го вършиш и не го дискутираш повече. Може да се дискутира до момента, в който се получи нареждане.

Darik Finance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *