Тереза Мей: Без сделка Брекзитът може да бъде отложен за много по-дълго

Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на Брекзита, ако депутатите не успеят да договорят път напред през следващите дни, заяви снощи премиерът Тереза Мей, след като депутатите подкрепиха отхвърляне на Брекзит без сделка при всички обстоятелства, предаде Ройтерс.„Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка, това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на чл. 50 (от Лисабонския договор). Такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само ако имаме налице сделка“, каза Мей пред парламента.
„Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни – след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март – това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50“, каза тя.
По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни министър-председателката.
Мей ще предложи днес  на депутатите да гласуват до 20 март предложение за свикване на нов вот по споразумението за развода, което договори с ЕС, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.
Постигнатото през ноември миналата година споразумение вече беше отхвърлено два пъти от британските депутати. Ако този път бъде одобрено, Мей ще поиска от европейските ръководители кратка отсрочка на Брекзит – до 30 юни. Ако сделката за Брекзит обаче бъде отново отхвърлена, отлагането на Брекзит ще бъде след 30 юни и Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, се казва в предложението на Мей.

Основният междинен резултат от случващото се е да се запази несигурността  /на Брекзит/ за неопределено време. И ако това за ЕС не е проблем, то за Лондон, световния финансов център, това е много лоша новина. Парите обичат тишината, ясните правила на играта и най-важното – ясната перспектива. Може да се очаква продължаване на масовото изселване на финансови организации на континента, по-специално във Франкфурт, което е доста неблагоприятно за финансовата позиция на Лондон. Разбира се, това не е въпрос на един ден или дори на една година, но започналият процес рано или късно ще стане необратим, особено след финализирането на сделката за Брекзит.

В световния рейтинг на финансовите центрове Лондон досега е спаднал само с една позиция, от първа до втора, но темпът на спад е най-висок сред лидерите през последната година (8 пункта). Ако тенденцията продължи и тази година, Лондон може да стигне до Хонконг, а след година-две – до Сингапур и Шанхай. Континентален Франкфурт и Цюрих, напротив, бързат нагоре. Статусът на Лондон като финансова столица е наследство от голяма империя, почива на традиции, удобства, навици, които като ги изключим, се оказва, че днешна Британия няма нищо за поддържането и укрепването му.. Но навиците са такива: хората не обичат да ги отказват, но когато дойде времето, от тях се отказват масово.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *