Тереза Мей: Брекзит означава и напускане от Единния пазар на ЕС

Тереза Мей, която зае премиерския пост във Великобритания след оставката на Дейвид Камерън, се очаква да подкрепи излизането на страната от единния европейски пазар, Митническия съюз и юрисдикцията на Европейския съд. Това вероятно ще стане в нейна реч пред парламента във вторник, пише британският в. „Сън“, цитиран от Франс прес и ТАСС.Според пресслужбата на правителството във вторник Мей ще призове Великобритания да се обедини и да подкрепи Брекзита, като сложи край на разделението между противници и привърженици на напускането на ЕС. Но според редица британски вестници, включително „Сън“, „Сънди таймс“ и „Сънди телеграф“, тя ще обяви, че Великобритания ще напусне единния европейски пазар, митническия съюз и Европейския съд. Приоритетите на Мей са да реши проблемите с миграцията, да установи контрол над държавните граници и да води търговски преговори с други страни. Всичко това ще стане възможно само ако Лондон напусне единния пазар на ЕС, отбелязва в. „Сън“.
52 на сто от британците подкрепиха излизането от Европейския съюз на референдума миналата година, припомня АФП.

През 60-те години на миналия век тогавашният френски президент Шарл де Гол заявява: „Редица аспекти на британската икономика, от работните практики до селското стопанство … правят Британия несъвместима с Европа“. А можем ли днес, половин век по-късно, да съдим колко прав е бил дългоносият генерал?

През ноември Тереза Мей заяви, че  остава в сила планът  да се задейства член 50 до края на март. „Смятаме, че правният график би трябвало да позволи това”, добави тя. До края на март ЕС трябва да има яснота за намерението на Великобритания да напусне общността, заяви тогава и председателят на комисията по европейски въпроси на Бундестага Гунтер Крихбаум. „В противен случай хаосът, предизвикан от бившия (британски) министър-председател Дейвид Камерън с референдума, ще засегне изборите за Европейски парламент през 2019 г.”, добавя той.

Подалият оставка лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, който водеше кампания за „брекзит”, изрази своите резерви през ноември, че след съдебното решение политиците ще се опитат да спрат или да забавят излизането на Великобритания от ЕС. Според него това ще бъде предателство срещу хората, които са гласували за напускане на ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Британският министър на финансите Филип Хамънд днес заяви, че Обединеното кралство ще вземе всички необходими мерки да запази конкурентността си в глобалната икономика, ако страната бъде отрязана от общия европейски пазар, предаде Асошиейтед прес. Изявлението на Хамънд за германския вестник „Велт ам зонтаг“ бе направено на фона на очакванията премиерът Тереза Мей да произнесе другата седмица реч, в която да очертае най-подробно плановете на правителството за напускане на ЕС.
Хамънд посочи, че икономиката на Великобритания може да бъде принудена да се промени без достъп до единния пазар, но „бъдете сигурни, че ние ще направим всичко, което е необходимо да се направи“.
Лидерите на ЕС поставиха като условие за достъп на Великобритания до общия пазар свободното движение на хора. Мей настоява, че избирателите, подкрепили Брекзита, искат правителството да върне контрола над границите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *