Тереза Мей търси споразумение с ЕС за 2-годишен преходен период след Брекзит

Тереза Мей ще заяви днес във Флоренция, че иска двегодишен преходен период, след като през март 2019 г. страната й излезе от Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.Министър-председателят Тереза Мей, чиито позиции отслабнаха, след като на изборите през юни партията й изгуби парламентарното си мнозинство, в своята реч ще се обърне пряко към лидерите на ЕС и ще изложи виждането си за бъдещите отношения на Великобритания със съюза.
Всички министри в британското правителство са единодушни за необходимостта от преходен период, след като страната напусне блока, за да се даде възможност на бизнеса да се адаптира към новите условия, но между тях има различия за срока на този период.
В речта ще чуем, че ще има преход, който ще продължи до две години, посочи в Туитър политическият редактор на Би Би Си Лора Кънсберг, след като Тереза Мей приключи продължителна среща с министрите си.

Но само няколко дни преди речта, външният министър и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън представи своето виждане за Брекзит, с което още веднъж демонстрира разединението в правителството. Преговарящите от страна на Европейския съюз също са недоволни от нерешителността на Великобритания, а бившият съветник на премиера Дейвид Камерън, Андрю Худ, който има връзки с адвокати от правителството, коментира, че липсата на ясно изразена политика почти е довела до прекратяване на обсъжданията през август. Досега Мей бе лаконична, за да избегне конфликт между хардлайнерите, които искат да платят възможно най-малка сметка при излизането, и министрите ѝ, които са на мнение, че Лондон трябва да плати и да запази възможно най-топла връзка с ЕС. Но мълчанието ѝ позволи да се чуят гласовете за опозицията – лейбъристите обещават да задържат Великобритания в единния пазар и митническия съюз по време на преходния период; либералдемократите настояват за втори референдум, а Шотландската национална партия иска Шотландия да остане в ЕС. Остава под въпрос дали преговорите за Брекзит ще успеят да приключат преди март 2019 г., когато, със или без споразумение, Великобритания трябва да напусне ЕС.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *