Технологичните компании ще подкрепят Apple в съдебната битка срещу ФБР

Няколко от водещите технологични компании ще подкрепят Apple в съдебената й битка срещу ФБР, съобщава в. The Wall Street Journal. Сред тях са собственикът на Google, Alphabet, Facebook, Microsoft и Twitter.

Първите три компании най-вероятно ще изпратят общо писмо до съда, в което да заявят своята подкрепа за Apple и позицията на компанията, че отключването на iPhone или отслабването на криптирането ще доведе до сериозни проблеми за бизнеса и желанието на компаниите да гарантират сигурността на клиентите си. Twitter също ще изпрати подобно писмо, но има вероятност то да е отделно от останалите фирми.

Президентът на Microsoft Брад Смит обяви пред американския Конгрес в четвъртък, че компанията ще подкрепи Apple. Досега софтуерният гигант пазеше дистанция от темата. Google, Facebook и Twitter вече заявиха своята позиция, а с писмото до съда ще я официализират.

Междувременно Apple вече заведе и документите за обжалване на решението на съда, с което компанията е заставена да помогне на ФБР. В документите Apple нарича решението „безпрецедентно“ и „без законова подкрепа“. Освен това компанията смята, че са нарушени конституционните й права спрямо Първата поправка в американската Конституция. Apple дори заявява, че не вярва на обещанията на правителството, че това ще е единствената молба от подобен тип към компанията.

Департаментът по правосъдие отговори, че всичко е законно и всяко подобно искане се преценява отделно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *