Те фалират, ние плащаме

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ирландия се нареди до Гърция

Ето че отново сме изправени пред криза. След Гърция, сега финансовите пазари си избраха Ирландия. Страната е на път да стане втората евро-държава, която се нуждае от финансова помощ. Отново на гърба на данъкоплатците…

Макар за Ирландия да се говори вече като за „втора Гърция“, двете страни се различават по нещо доста съществено:за разлика от гърците, които в продължение на години живяха над възможностите си и съзнателно фалшифицираха статистическите си данни, ирландците нямаха дългове преди началото на световната финансова криза. В момента обаче положението е критично, тъй като цели четири банки са застрашени от фалит.

Две причини, едно следствие
За да бъдат спасени тези финансови институти и най-вече „Англо- Айриш Банк“, Ирландия гарантира рекордната сума от 350 милиарда евро, поради което държавният дефицит скочи на 32% – около десет пъти повече, отколкото е позволено на страните от ЕС. Тази ситуация, разбира се, няма как да не раздвижи финансовите пазари в евро-зоната.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ще излязат ли сметките?
Две причини, едно следствие:финансовите пазари настояват за високи гаранции срещу риска, ако бъде отпуснат заем на Дъблин. Но кои са инвеститорите, тези, които дават парите и прибират огромни суми от лихвите, ако всичко завърши добре и нещата продължат така, както досега? Сред тях са британски, германски и френски банки. И всички те вярват, че нещата ще се развият добре.
Защо всъщност да се притесняват, та нали еврозоната има гаранции от над 500 милиарда евро, МВФ също е в кюпа с 250 милиарда. Ирландия ще бъде принудена да се възползва от кредитите на европейския спасителен пакет, защото държавата е дала гаранции за банките си. Казано по-просто: данъкоплатците ще спасят частните банки от банкрут.
Ще си плащаме скъпо и пре-скъпо…
А банките, които ще отпуснат кредитите, също няма от какво да се притесняват, тъкмо защото държавата се е обвързала с гаранции. Тоест, те неминуемо ще спечелят, а междувременно могат съвсем спокойно да обмислят към коя държава да се насочат след Ирландия, така че целият този сценарий да продължи възможно най-дълго. На дневен ред са две страни, като за начало. Това са Испания и Португалия.
За да се спре този процес и за да се предотврати подобна ситуация в бъдеще, е необходимо създаването и въвеждането на правила при неплатежоспособност. Това е трябвало да се случи още със създаването на евро-зоната. Но тъй като не е било сторено, сега сме изправени пред свършен факт и ще си плащаме скъпо и пре-скъпо. Както при всяко нещо, което трябва да се достроява, защото не енаправено ощев началото…

Р. Венкел, Е. Видински, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *