Трайков защитава продажбата на ЕРП-тата

Предварителните разчети показват, че двете нови мощности ще произвеждат електроенергия на същата стойност, каквато се произвежда сега от централата, коментира министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той присъства на откриването на рехабилитирания 8-ми блок на ТЕЦ”Марица изток 2”.
Цената на електроенергията, произвеждана от държавната ТЕЦ ще остане непроменена, увери министърът и определи като несериозно искането за развалянето на сделките с ЕРП-тата. „Ако видите каква е била печалбата, която тези дружества са давали в държавния бюджет преди приватизацията и ако сравните с това каква печалба има държавата ако е сложила парите от приватизационните сделки на банков депозит, ще видите, че държавата е направила по-голяма печалба, защото ги е продала, държейки парите си на влог, отколкото ако през това време беше оперирала тези дружества”.
На фона на случващото се в Япония, министър Трайков коментира, че посоката, в която се развива ядрената енергетика, я прави единствено по-сигурна, въпреки че „би било безотговорно ако това, което се случва не предизвика допълнително вглеждане каква е сигурността и какви са тенденциите в развитието на ядрената енергетика”.
На церемонията по откриването на рехабилитирания 8-ми блок на ТЕЦ”Марица изток 2” присъства и японският посланик у нас Негово Превъзходителство Макото Ито, според когото пред японското правитилство сега стои важната задача да бъдат открити истинските причини, довели до авариите.
32 дни по-рано от предвидения срок завърши рехабилитацията на блок 8 в най-голямата реновирана топлоелектиречска централа у нас „ТЕЦ Марица Изток2”. С модернизацията на блока се повиши мощността му, която достигна 230MW, а животът на оборудването му се удължи с 25 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *