Триполи е на бунтовниците през деня, на Кадафи през нощта

От вчерашното ликуване, когато в града влязоха бунтовниците, на практика не е останала и следа, смята кореспондентът.  Бунтовниците твърдят, че продължават да контролират 80 процента от територията на Триполи, но това не може да се провери и всъщност е много малко вероятно.
Голяма част от населението на града е вярно на Муамар Кадафи, като това не са само членове на неговото племе.  В продължение на десетилетия населението на Триполи беше облагодетелствано за сметка на другите селища в Либия, това просто е градът на Кадафи.
През изминалата нощ части на бунтовниците са се изтеглили от столицата, тъй като било опасно да остават е нея, като в резултат главният площад отново е под контрола на правителството.
Преходният национален съвет обясни появата на сина на Кадафи Сейф ал Ислам по улиците на Триполи с фалшификация. Според съвета записът е бил направен преди време и сега бил показан, за да предизвика объркване сред либийския народ.
Но остава фактът, че на територията на Кадафи бунтовниците губят най-важното си предимство, подкрепата на местното население.
А самолетите на НАТО, които на практика извоюваха победата над режима в Либия са безполезни. Тяхното използване би означавало хиляди цивилни жертви.
В същото време турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви днес на пресконференция в Бенгази, че военната операция на НАТО в Либия ще продължи, докато не бъде установена пълна сигурност, предаде Reuters.
Турция беше против санкциите срещу Либия и против намесата на НАТО след избухването на бунтовете срещу Кадафи през февруари. През май обаче Анкара призова Кадафи да се оттегли от властта и призна ПНС за „легитимен представител на либийския народ“.
Последният път, когато Анкара обърна така рязко политиката си, беше по време на първата война в Ирак, когато Турция получи от САЩ статут на първостепенен търговски партньор, инвестиции и облекчения за износа и на платове.
Давутоглу каза, че е говорил вчера с американския държавен секретар Хилари Клинтън и с още 10 министри на външните работи от страните от Международната контактна група за Либия, за да обсъдят политическата, икономическата и военната подкрепа за Либия в преходния период.
Той подчерта, че трябва да бъде изградена демократична и свободна Либия и че целостта на страната трябва да бъде запазена, като допълни, че Турция ще продължи своите усилия за осигуряване на международно признание на Преходния национален съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *