Тръмп се радва на сделки за милиарди долари с Виетнам

Американският президент Доналд Тръмп обсъди въпроси на търговията с премиера на Виентам Нгуен Суан Фук по време на среща в Белия дом в сряда и приветства подписването на бизнес сделки на стойност милиарди долари и работните места, които те ще донесат, предаде Ройтерс.Тръмп особено акцентува на факта, че Дженеръл електрик (General Electric) е подписала с Виетнам сделки на стойност 5,58 милиарда долара за производство на енергия, самолетни двигатели и услуги.
Премиерът на Виетнам заяви по-рано, че по време на посещението в САЩ ще подпише сделки за американски стоки и услуги на стойност от 15 до 17 милиарда долара, подготвени далеч преди срещата му с Тръмп.
Комунистически Виетнам се превърна от върл противник на САЩ през Студената война във важен партньор в азиатско-тихоокеанския район, където и двете страни споделят тревогата от нарастващата сила на Китай, отбелязва Ройтерс.
Макар Ханой и Вашингтон да засилиха сътрудничеството в сферата на сигурността през последните години, търговията се превърна в потенциален проблем, тъй като дефицитът постоянно се увеличава в полза на Виетнам, достигайки миналата година 32 милиарда долара от седем милиарда долара десетилетие по-рано.
Вашингтон също така търси подкрепа, за да принуди Северна Корея да се откаже от своите ядрени и ракетни изпитания. Ханой заяви, че споделя тревогата от действията на Пхенян.

В наши дни Виетнам е бързо развиваща се страна с традиции в селското стопанство. Преди четвърт век година страната преструктурира икономиката си от планова в смесена пазарна икономика със социалистическа ориентация. Оттогава насам Виетнам е сред най-бързо развиващите се държави в света, а този период остава известен като дой мой – „Обновлението“. След 2000-та година започва и процес на силно интегриране към световната икономика – включително и приемането на страната в СЗО /на снимката: Автосалон в столицата Ханой представя иновациите в индустрията/.

Днес икономическата дейност е съсредоточена в малки и средни частни предприятия, докато големите предприятия със стратегическа важност остават в държавни ръце. През 2001 година бе одобрен нов 10-годишен план, според който трябва да се засили ролята на частните предприятия, а в същото време да се запази водещата роля на държавата в икономиката. Икономическият растеж на Виетнам е силен, но започва от много ниско ниво заради Виетнамската война, станала причина за смъртта на милиони виетнамци. Основен отрасъл е селското стопанство, като в него са заети 77 % от трудоспособното население. Основна култура – ориз (две реколти годишно – 30 млн. т. г.). Отглеждат се още батати, царевица, маниока, добитък – говеда и биволи – общо 4 млн. свине. Риболовът по традиция е добре застъпен. Основа на промишленото производство е нефтената промишленост – 9.8 млн. т. добив (нефтените залежи на Виетнам са разположени в Южнокитайско море). Виетнам има голям запас от висококачествени въглища – 10.5 млн. т. Добивът на минерали и метали генерира 9,4% от БВП (за 2003), но като цяло в тази област са заети едва 0,7% от общата работна ръка.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *